Kräv din rätt gör din plikt!

 Den Svenska modellen bygger på tillit till varandra och att vi ställer upp för varandra.

Att jobba för att finnas i ett sammanhang, göra en insats för samhället, få egna pengar och betala skatt är ett led i den Svenska modellen. För det får medborgana skola, utbildning, sjukvård, äldrevård och försäkring vid arbetslöshet och sjukdom samt m.m.

Förslag i riksdagen på skattesänkningar till nya nedskärningar i vården, skolan och omsorgen är ett hot mod den Svenska modellen. Dessutom kommer politiska förslag om sänkta löner, istället för att arbetsmarknadens parter ska göra upp om det.

Statligt satta fattiglöner skulle inte bara hota den svenska modellen genom att avsluta en lång och välfungerande tradition där fack och arbetsgivare fritt förhandlar om lönerna.

Fattiglöner hotar principen att man ska kunna leva på sin lön, låsa fast människor i fattigdom trots att de jobbar, och få arbetsgivare att välja de billigaste så att det leder till sämre löneutveckling för allt fler på sikt.

Många har fått gå ned i arbetstid för att ta hand om sina föräldrar, kostnaderna för sjukförsäkringen ökar kraftigt och näringslivet misslyckas med var femte rekryteringsförsök.

Till det kommer att när EU:s asylsystem havererade i höstas, sökte människor asyl i Sverige i en takt som vårt samhälle helt enkelt inte klarade av. Det ska inte få ske igen.

Vi ska ha en välfärd som tillgodoser alla människors egna behov, plånboken ska inte styra vilken skola, vilken sjukvård eller vilket omhändertagande varje individ får.

Det behövs fler som jobbar inom välfärden, fler lärare, fler fritidspedagoger osv.

Den Svenska modellen ska inte avvecklas, den ska utvecklas


Kommentarer
Postat av: Lars Flemström

Jag blev glad av att se rubriken, och ännu gladare blev jag när, jag såg att innehållet motsvarar lever upp till rubriken. Det brukar ju vara tvärtom från partiledningen, "Gör din plikt - kräv din rätt", som om den som på grund av arbetslöshet eller annat förhindras att ge sitt bidrag SKA vara rättslös. Jag förstår mycket väl att partiledningen inte vill bli beskylld för att vilja (åter-) införa något slags "bidrags-Sverige", men det skorrar i alla fall fel.

Jag har därför under några års tid i ett flertal bloggkommentarer försökt lancera uttrycket "Kräv din rätt, så att du kan göra din plikt". Det är ju så man mobiliserar väljarna, till kamp för DERAS rättigheter. Att försök ställa sig in hos borgerliga politiker och ledarskribenter genom att utpeka de delar av väljarkåren som har det sämst ekonomiskt och sociat som någt slags parasiter på samhällsekonomin, ger ju inta röster.

2016-03-02 @ 09:43:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0