Extremhögern och abort i Europa 
Idag anordnade Barbro Westerholm och Karin Rågsjö tillsammans med RFSU ett intressant seminarie om extremhögern och aborter i Europa. I Polen som redan har en av Europas mest restriktiva abortlag vill Katolska kyrkan införa ytterligare inskränkningar. I Spanien stoppades ett abortförbund för två år sedan efter stora protester, inte minst från omvärlden.
 
Inom Europa finns flera socialkonservativa och nationalistiska partier och rörelser som vill inskränka kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter, särskilt aborträtten. Hur hänger detta ihop och vilka konsekvenser får det?
 
Aborträtten har en mycket starkt parlamentariskt stöd i Sverige liksom ett mycket starkt stöd i den allmänna opinionen. I flera av Europas länder däremot, ifrågasätts och försämras sexuella och reproduktiva rättigheter. Abortmotstånd finns klart uttalat inom religiösa, högerextrema och nationalistiska grupper. Hur ser utvecklingen ut och hur oroade ska vi vara? Kan Polens debatt påverka andra länder? Vad kan svenska parlamentariker och civilsamhällesorganisationer göra?

 
Kristina Ljungros, Förbundsordförande RFSU som berättade om vad som sker i Polen.  Mats Wingborg journalist med fördjupad kunskap om högerextremism i Europa, beskrev situationen idag utifrån de politiska partierna i Europa och här hemma i Sverige. Han nämnde bl.a kopplingen med abortmotståndet i SD och KD. 


Abort i Sverige blev till viss del laglig redan 1938. Lagen utökades 1946 då den kom att inkludera socialmedicinska anledningar. 1963 gjordes ännu en utökning som inkluderade allvarliga fosterskador. Nuvarande lagstiftning blev gällande 1975.

Att säkra tillgången till abort handlar om varje kvinnas rätt att själv bestämma över sin egen hälsa, reproduktiva rättigheter och sin egen kropp. När fri abort inte finns tillgänglig sker naturligtvis aborter ändå – men i skymundan och ofta på ett farligt sätt.

Enligt WHO genomförs drygt 20 miljoner osäkra aborter varje år. På 50- och 60-talet dog svenska kvinnor på grund av osäkra abortingrepp. Illegala aborter är en av världen vanligaste orsaker till unga kvinnors död. Dödsorsaker är ofta blödning, infektion och förgiftning.

Det är fullständigt oacceptabelt att vi nu har krafter i vårt eget land och även ute i Europa som vill begränsa, förbjuda och göra åtstramningar i abortfrågan, våra mänskliga rättigheter som kvinnor.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0