Fortsättning på Finansutskottets studieresa i USAMåndagen i Washington startade med att vi tittade på House of Sweden och vi fick en intressant information om temaverksamheten av Monica Enqvist, Public Diplomacy, press- och kommunikationsråd.
Ambassadör Björn Lyrvall hälsade oss välkomna till Sveriges ambassad och vi fick en briefing om inrikespolitik, handel och ekonomi av Göran Lithell, Andreas von Uexküll  och Johan Rydberg.
Vi talade om ekonomi, det kommande valet och handel mm. 
 
Sedan träffade vi Dr. Susan Lund, MGI Partner, från McKinsey & Company. Det blev en diskussion om den digitala ekonomin och vad den digitala globaliseringen innebär. Vi talade om den digitala ekonomin med Dr. Robert Atkinson, President of Information Technology and Innovation Foundation.
 
Vi förflyttade oss med buss till kongressens fristående Budgetkontor som ger budgetutsikter fyra gånger om året. Där mötte vi Keith Hall,  Bob Arnold och Jeff Holland. 
De allra flesta politiker, oavsett parti, i USA litar på deras prognoser och hänvisar till dem i sina förslag.  Vi tog del av forskning, analyser och data. Vi fick se bakgrundsfakta för arbetslöshet, tillväxt, inflation och ränta. Vi diskuterade makroekonomiska projekt och statsfinansiella utmaningar.
 
Därefter åkte vi vidare till kongressens forskningsservice, liknande Riksdagens utredningstjänst. Där mötte vi Kristin Archick som gav sin syn på Europa och Sverige.  Alissa Dolan, Legislative Attorney, talade om maktdelningen mellan den federala regeringen, kongressen och delstaterna  slutligen gav Jim Saturn en inblick i den amerikanska budgetprocessen. 
 
Efter denna fulltecknade och intressanta dag var vi ganska trötta både mentalt och fysiskt. Kanske var det även tidsomställning som klubbade oss och vetskapen om att det blir tidigt start i morgon också. Jag personligen ägnade resten av kvällen åt att försöka få tag på min resväska som inte kom med flyget av någon underlig anledning och som fortfarande inte dykt upp. Hoppas den kommer i morgon innan vi reser vidare mot San Francisco.  
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0