M och SD stoppar inte skatteflykt 

Den svenska modellen bygger på att alla betalar sin skatt. Sveriges regering är aktiv både i Sverige och internationellt för att förhindra skatteflykt. 

Avslöjanden visar hur ett antal förmögna människor och oseriösa företag gör allt för att undvika att betala skatt och hur banker och skatterådgivare gjort det möjligt för sina kunder att stoppa undan pengar i brevlådeföretag i skatteparadis.

 

Multinationella företag har  satt i system att flytta sina vinster till skatteparadis. De verkar i länder där de har stor nytta av skattefinansierad samhällsservice och högutbildad arbetskraft. När det är dags att betala skatt utnyttjar de kryphål och flyttar vinsterna dit där de knappt behöver betala skatt.

 

Flera viktiga steg i kampen mot skattesmitarna har tagits. Efter överenskommelser inom OECD ska över hundra länder, däribland skatteparadisen, från och med nästa år automatiskt skicka information om alla företags och privatpersoners tillgångar till skattemyndigheterna i det land de är skattskyldiga.

 

Även på europeisk nivå går arbetet mot skatteflykt snabbt framåt. Nya skattelagar ska hindra förflyttning av vinster till lågskatteländer. Vinsterna ska beskattas där de uppstår – inte i skatteparadis.

 

Den socialdemokratiskt ledda regeringen har presenterat ett tiopunktsprogram med ytterligare insatser mot skattefusk och tack vare att Sverige är pådrivande går införandet av nya EU-reglerna snabbt.


 Men oppositionen är oansvariga. När riksdagens skatteutskott i förra veckan skulle ge finansminister Magdalena Andersson klartecken för de nya EU-lagarna valde borgerliga att inte delta i beslutet trots otaliga genomgångar och diskussioner under våren.

 

Moderaternas agerande är skrämmande. De har ännu inte svarat på frågor om sin syn på skattemoral efter att moderata riksdagsledamöter i skatteutskottet har gömt pengar utomlands och när nu internationella regelverk är på väg så väljer moderata företrädare att inte stödja dem.


SD gick i utskottet emot de flesta lagförslagen och bevisade än en gång att i Sveriges riksdag är SD skattesmitarnas bästa vän.


Ärliga medborgare och företag som betalar sin skatt och bidrar till välfärden ska vara glada över att det inte är Moderaternas och SD  undfallenhet mot skatteflykt som styr.

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0