Mitt första majtal
1 maj en viktig dag för arbetarrörelsen och alla som vill ha rättvisa och solidaritet. Idag firas det och demonstreras på många håll i välden för fred, fler jobb, tryggare jobb, jämställdhet och välfärd.

Det blir en fantastik dag med stor samhörighet oavsett om det regnar eller inte.
Mitt tal handlar om:

-Alla folks frihet = hela världens fred! 

Visst är det lätt att misströsta när vi ser oron i välden. Men det finns inget alternativ till att outtröttligt jobba vidare för fred, rättvisa och solidaritet. Vi måste vara med och ta ansvar för världens problem – vare sig det gäller klimatförändringar, kvinnors ställning, löntagares rättigheter och journalisters möjlighet att rapportera utan att riskera hårda straff eller döden.
Idag kräver vi att FNs resolution 1325 ska genomföras så att kvinnor kan bli fredsförhandlare. Vi måste få slut på kriget i Syrien så att män, kvinnor, pojkar och flickor slipper fly för sina liv. En jämställd värld och en fredlig värld är möjlig.

Mitt tal handlar också om:

Kvinnor ska kunna leva på sin lön! 

Naturligtvis ska alla både män, kvinnor, unga, gamla och nyanlända kunna leva på sin lön. Men att kvinnors arbete i alla tider värderas lägre än männens är inte acceptabelt. Att högern dessutom alltid försöker hitta sätt att sänka lönerna på är inte förvånande. När de försöker plocka ut en grupp som ska ha lägre lön så dröjer det inte länge förrän nästa grupp pekas ut och låglönespiralen är igång.

Vidare handlar mitt tal om: 

Stå upp för den Svenska modellen!

Den svenska modellen innebär en stark generell välfärd som alla bidrar till.  Vi skjuter nu till ökade resurser så att fler kan anställas i välfärden. Fler lärare, fler undersköterskor, fler socialsekreterare och andra viktiga yrkesgrupper i välfärden. 
Skattepengar ska användas till en bättre välfärd.
Så skapar vi en vård och en omsorg som finns där för dig den dagen du behöver den. Som tex avancerad cancersjukvår, ditt behov ska styra  – inte din plånbok!

Dessutom handlar mitt tal om en bättre välfärd med mindre barngrupper på fritidshemmen och läxhjälp till alla. Överhuvudtaget är omställningen just nu när vi investerar i välfärd, skola och sjukvård/omsorg nödvändig. Vi har haft allt för lång tid med lägre skatter, sämre välfärd och högre arbetslöshet. N
u vänder vi Sverige åt rätt håll.
Men då krävs det att all bidrar efter förmåga. 

Därför handlar mitt tal även om: 

Stoppa skattestölden/skatteflykten!  Panamadokumenten visar att Svenskar  med hjälp av Svenska banker har gömt 46 miljarder i skatteparadis.
 46 miljarder motsvarar kostnaden att anställa cirka 90 000 lärare. Det är precis så stor som lärarbristen fram till år 2020 beräknas vara. 
Det måste bli slut för skattesmitare. Vi måste tillsammans bygga vårt gemensamma samhälle.

Tillsammans är vi starka! 
Tack för att ni lyssnat (och tack för applåderna)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0