Ställ krav på kollektivavtal!


Kommuner, landsting/regioner, statliga myndigheter och verk ska ställa villkor om lön, semester och arbetstid. De får även ställa krav försäkringar, pensioner etcetera.
Nu lagstiftar vi om att villkoren ska uppfylla kollektivavtal.

Leverantörer som bryter mot miljö-, social- och arbetsrättsliga regler ska bort.
Onormalt låga anbud som strider mot miljö-, social- och arbetsrättsliga regler ska inte antas.
Anbud som inte stämmer överens med miljö-, social- och arbetsrättsliga regler kan förkastas.

Vi upphandlar varor och tjänster för drygt 600 miljarder kronor i Sverige, givetvis kan och ska vi ställa krav på schysta villkor.

Många kloka kommunpolitiker använder redan i dag upphandlingar för att utveckla sin kommun eller sitt landsting i önskad riktning: närproducerad mat i skolan, krav på att ge arbetslösa praktik eller anställning vid exempelvis byggen eller att leverantören lever upp till krav på schysta villkor.


I städbranschen ligger de lägsta lönerna på 11 kronor i timmen, 
När färdtjänst upphandlades i Stockholm fanns taxiförare som tjänade 27 kronor i timmen, så kan vi inte ha det i Sverige. Offentlig sektor använder i dag gemensamma medel till att dumpa löner för arbetstagare som inte går att leva på.

Svenska löner och villkor ska gälla för alla som jobbar i Sverige. Det är så vi bygger vårt land starkare och utvecklar den svenska modellen.


Moderatregeringen ignorerade detta i åtta års tid. Det tänker inte vi acceptera. Det är dags att en gång för alla sätta stopp för fortsatt lönedumpning på arbetsmarknaden.

I ett modernt samhälle måste vi moderna villkor på jobben. Därför måste det bli ett slut på dumpning av löner och villkor på den svenska arbetsmarknaden.

I Sverige ska arbetstagare jobba under schysta villkor. Därför föreslår  regeringen att upphandlande myndigheter och enheter i upphandlingar ska ställa villkor avseende lön, semester och arbetstid, om det är behövligt och de går att fastställa. I övrigt får upphandlande myndigheter och enheter ställa särskilda villkor. Det kan vara fråga om försäkringar eller pensioner.

Nu höjs ambitionsnivån för den offentliga upphandlingen. Regeringens politik bygger på ordning och reda. Rätt och plikt. Vi tolererar inte att våra gemensamma resurser går till något som de inte är avsedda för. Sverige ska ha ett modernt, hållbart och rättvist arbetsliv. Så utvecklar vi nu den svenska modellen.

Lönedumping hör inte hemma i Sverige

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0