Använd skattepengarna till det de är tillför

De skattemedel som vi alla betalar in till offentliga verksamhet ska användas och stanna där. För detta finns det en klar majoritet bland Sveriges befolkning. På senare år har vi kunnat se annan utveckling. Ett antal stora så kallade välfärdsföretag har etablerat sig inom såväl skola som omsorg och sjukvård. De plockar ut stora vinster ur vår skattefinansierade verksamhet och en del av dem väljer att sedan föra dessa medel ut ur landet till olika skatteparadis.

På tisdagen presenterades Välfärdsutredningen som bland annat utrett vinster i välfärden. Utredningen är omfattande och behandlar olika saker. Den fråga som kommer att diskuteras mest är förslaget till begränsning av hur stora vinster företag som driver verksamhet som finansieras via offentliga medel ska kunna ta ut.

Regeringen vill vidta kraftfulla åtgärder för att begränsa vinster inom privat driven skola, vård och omsorg. Skattemedel ska gå dit de är avsedda. Ett vinsttak skulle innebära att miljardbelopp som idag går till så kallade övervinster istället används till att anställa fler lärare, undersköterskor eller annan välfärdspersonal.

Det är främst stora bolag som satt uttag av övervinster i system. De finns dessutom noterade på börsen och har aktieägarnas avkastningskrav som en piska på ryggen. De mindre lokala företag som idag verkar inom främst omsorgssektorn har ofta inte en verksamhet som ger dessa vinster. De har dessutom en större vilja att återinvestera i verksamheten. 

Vi har också kunnat se avarter av privat verksamhet främst på skolområdet. Samtidigt som skolor har elever som inte klarar målen så plockar ägarna ut hundratals miljoner i vinst. Sverige är idag det enda land i världen som tillåter vinstdrivande verksamhet på skolområdet! Inte ens i USA får man ha denna skolform.

Det är bra att regeringen nu tagit tag i frågan. Utredningen ska nu ut på remiss och samtal kommer att föras mellan partier i riksdagen. Därefter kommer konkreta förslag att presenteras för riksdagen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0