Debatt i Riksdagen om Schysta villkor

Idag har vi debatt om schysta villkor

Riksdagen röstar idag om en ny upphandlingslag. Regeringens förslag innebär att den offentliga sektorn måste ställa krav på att de företag som den anlitar ska ge sina anställda en lön att leva på och ha schysta villkor när det gäller arbetstid och semester.

Svenska arbetare och löntagare skulle alltså få förbättrade arbets- och levnadsvillkor. Seriösa företagare skulle ha en konkurrensfördel gentemot oseriösa. Ingen lönedumpning skulle heller ske med skattebetalarnas pengar. Alla som jobbar i Sverige ska ha en lön som går att leva på och inte riskera att skadas på jobbet.

Men det håller de borgerliga partierna inklusive SD inte med om. Idag tänker de stoppa nya regler som innebär att företag måste ha schyssta villkor för att få delta i offentliga upphandlingar.

Den offentliga sektorn i Sverige köper varje år in tjänster för cirka 600 miljarder kronor. Seriösa företag som har schysta villkor för sina anställda konkurreras ofta ut av företag som håller ner sina priser genom att pressa ner löner och arbetsmiljö till orimligt låga nivåer.

Det är oacceptabelt att skattepengar går till att dumpa av löner och villkor.
.
En effekt av att upphandlingsförslaget röstas ned är att utländska företag som har verksamhet i Sverige i till exempel byggbranschen får en konkurrensfördel jämfört med svenska företag som har schysta arbetsvillkor för sina anställda.

Vad har egentligen högerpartierna har emot lokalvårdare, taxichaufförer, lastbilschaufförer, hårt arbetande löntagare och seriösa svenska företag?
Effekterna av M, C, L, KD och SDs agerande är lätta att förutse. Lönedumpningen kommer att fortsätta.

När färdtjänsten upphandlades i Stockholm hade lönerna dumpats till 27 kronor i timmen som lägst, visade Sveriges radios granskning av taximarknaden förra året. När Skatteverket kontrollerade städbranschen låg de lägsta lönerna på 11 kronor i timmen.

Skattepengar används till att driva tillbaka yrkesgrupper och arbetstagare till lönenivåer som ingen kan leva på. Konsekvensen är att klyftorna i samhället vidgas och den sociala utsattheten ökar. Det är en lika omodern lösning som den är farlig för sammanhållningen i landet.

Schysta arbetsförhållanden är inte bara en fråga om villkor för löntagare. Det finns fortfarande många seriösa företagare som vill ta ansvar för sina anställda, men de blir färre för varje år. De har svårt att få ekonomin att gå ihop när de förlorar upphandlingar på grund av schysta villkor.


Sverige måste ha ett modernt, hållbart och rättvist arbetsliv. Det är viktigt med ordning och reda. Ett steg i rätt riktning är att arbeta för att svenska löner och villkor ska gälla för alla som jobbar i Sverige, oavsett om de arbetar för ett svenskt eller utländskt företag.

Idag röstar vi för att ställa krav på lön och arbetsmiljö i enlighet med kollektivavtal vid offentliga upphandlingar. Det gynnar arbetstagare och seriösa företag och är ett viktigt steg för att utveckla den svenska modellen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0