Förbättra cancervårdenVi känner nog alla någon som antingen själv eller i familj och vänkrets har drabbats av cancer. Det är en av våra stora folksjukdomar, och det står högt på agendan för oss socialdemokrater att förbättra cancervården. Mycket har hänt, som att fler idag överlever cancer än tidigare. Men vi kan självklart inte vara nöjda. Det finns enorm mycket kvar att göra.
Därför satsar vi två miljarder kronor på att förbättra cancervården och se till att den som är patient inte ska behöva vänta på vården. Det sker till stor del genom att ett arbetsätt som kallas för standardiserade vårdförlopp. Det handlar enkelt uttryckt om att du som patient får reda på vad som behöver göras från det att misstanke om cancer uppstår, till att eventuell cancer bekräftas, och sedan till dess att behandlingen startar. Du får också reda på hur många dagar det ska ta mellan varje moment i vårdkedjan. Det blir enklare för dig som patient, och du kan snabbare få behandling. 
En av de cancerformer som drabbar flest, där det också finns ett nationellt screeningprogram för att upptäcka cancern, är bröstcancer. Ungefär 8000 – främst kvinnor – drabbas varje år. Genom att ta bort avgiften kan vi få fler att screena sig. Därför är sedan den 1:e juli screeningprogrammet för mammografi avgiftsfritt i hela landet. Genom att upptäcka cancern tidigt, kan man också behandla den snabbare och bättre. 
Dessutom är det viktigt att stärka hälso- och sjukvården i stort, det är viktigare än stora skattesänkningar. Därför införs fler utbildningsplatser för sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor. De tio välfärdsmiljarder som nästa år tillförs kommuner och landsting/regioner stärker skolan, vården och omsorgen.
På så sätt vänder vi Sverige åt rätt håll igen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0