Högern stödjer oseriösa företag

 

 

Idag är jag riktigt bedrövad över att M,L,C,Kd och SD gör gemensam sak i finansutskottet och röstar ner förslaget om schysta villkor vid offentlig upphandling. Sverige blir därmed ensamma i Norden med att använda skattebetalarnas pengar till att dumpa löner och därmed slå ut seriösa företag. Det är inte lite pengar, det handlar om 600 000 miljarder som används i den offentliga upphandlingen.

 

Det är ändå mycket märkligt att högerpartierna som påstår sig vurma för små och mindre företag när de får chansen faktiskt stjälper dem istället för hjälper dem. För i praktiken blir det företag som lägger anbud på där arbetarna ska ha 30 kr i timmen som vinner anbuden.

 

I Sverige ska alla som jobbar och gör rätt för sig ha en lön som går att leva på och inte riskera att skadas fysiskt eller psykiskt. De allra flesta i Sverige ser detta som en självklarhet och en grundpelare i den svenska arbetsmarknadsmodellen.

I dag på finansutskottet blev det tydligt att M,L,C,Kd och SD, dvs de fem högerpartierna, säger nej till regeringens förslag om krav på schyssta villkor i företag som vill erbjuda sina tjänster till den offentliga sektorn för att få betalt med skattepengar.

 

När prispress går före anständiga arbetsförhållanden blir det omöjligt för seriösa företag på marknaden att konkurrera när den offentliga sektorn köper in tjänster. Företag som har schyssta villkor för sina anställda hindras från att erbjuda sina tjänster och kan därmed inte skapa jobb med rimliga villkor.

 

Istället får städare jobba för företag med lägre lön och sämre villkor. Heltider blir deltider eller timanställningar, det blir ännu fler delade turer och svårare att försörja sig på sitt jobb. Detta är inget annat än skattefinansierad lönedumpning. Det är oacceptabelt. I Sverige måste den offentliga sektorn erbjuda rimliga villkor för alla som jobbar.

 

Den svenska modellen bygger på förtroende mellan arbetsgivare och anställda. Det finns fortfarande många seriösa företagare inom branschen som vill ta ansvar för sina anställda, men de blir färre.

 

Den 30 november fattar vi beslut i Sveriges riksdag om svenska skattepengar ska fortsätta finansiera lönedumpning och oseriösa arbetsgivare eller inte.

 

Vi får hoppas att det blir ett majoritetsbeslut för schyssta villkor vid offentlig upphandling.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0