Jobb, välfärd och framtidstroI går kväll hade Östermalms s-förening i Skövde samtal om halvtid i mandat perioden. Det blev intressanta diskussioner när vi gjorde en återblick på dessa två år. Det började, med att M, L, C, KD och SD röstade mer den rödgröna budgeten. Det ledde till beslut om extraval och så småningom decemberöverenskommelsen som skulle ha hållit i åtta år men som bröts av KD efter 8 månader. Många och långa förhandlingar har det varit, men nu börjar vi se resultat.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen ersatt stora skattesänkningar med investeringar i jobben, skolan och välfärden. Det miljardunderskott som den förra regeringen lämnade efter sig i de offentliga finanserna är i princip borta. Samtidigt har 120 000 fler människor ett jobb att gå till idag. Ungdomsarbetslösheten sjunker snabbt trots skrämselpropagandan från företagare och borgliga partier. 

Sakta men säkert vänder vi utvecklingen åt rätt håll, tillexempel genom att bygga ut välfärden med tio välfärdsmiljarder per år för investeringar i skola, i vård och i omsorg. Det är den enskilt största förstärkningen av statsbidragen till välfärden någonsin! Dessutom satsar vi sort på klimatinsatser och jämställdhetsreformer.

Alla som kan jobba också ska jobba och har ett eget ansvar att utbilda sig och göra sig anställningsbar på arbetsmarknaden, men det kräver fler utbildningsplatser med rätt inriktning. Idag har var tredje arbetsgivare svårt att hitta rätt kompetens. Därför satsar vi på kunskap och kompetens i höstens budget.

Den negativa utvecklingen i skolan med fallande kunskapsresultat måste vändas. Vår budget innehåller över tio miljarder kronor i skolan nästa år. De går bland annat till mer personal i förskola och fritids, höjda lärarlöner och extra stöd till de skolor som har tuffast förutsättningar.

Sverige är just nu på väg åt rätt håll, och det är bra, men vi måste vara ärliga med att många utmaningar återstår. Klyftor och segregation måste bekämpas med kraft. Alla ska kunna få ett jobb med lön att leva på. Välfärden ska utvecklas och skattepengarna som går till välfärden ska stanna i skolan och vården – inte delas ut i vinst.

Vi ska inte möta dessa utmaningar med nedskärningar och låga löner. Det är så vi tar ansvar för Sverige och utvecklar den svenska modellen. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0