Taxi Stocholm är för schysta villkor


I kväll var finansutskottet ledamöter inbjudna till Taxi Stocholm för de hade sett fram emot en bättre lagstiftning inom den offentliga upphandlingen. Idag kan Taxi Stockholm inte vinna några upphandlingar på färdtjänst, skolresor eller sjukresor mm eftersom andra taxibolag dumpar sina anställdas löner och försämrar deras anställningsvillkor. 

Det är hög tid att sätta stopp för möjligheten att upphandlingar vinns genom att ha låga löner, dåliga arbetsvillkor eller skadlig arbetsmiljö. 

Regeringen lagt fram ett lagförslag som skulle ge kommuner, landsting och myndigheter möjligheter att ställa större krav på villkoren för de anställda i de offentliga upphandlingarna.

Det lagförslaget kommer tyvärr röstas ner i riksdagen av en enad opposition bestående av M, L, Kd, C och SD - som därmed effektivt förhindrar den politik som ger alla arbetstagare i Sverige en grundläggande trygghet på arbetsmarknaden och försäkrar oss om att skatten vi betalar också går till att upprätthålla den svenska modellen.

27 kronor i timmen för att köra våra äldre från vårdcentralen till hemmet. Tyvärr är det den verklighet som uppstått i kölvattnet av lägstaprisupphandling och bristande respekt för schyssta villkor på svensk arbetsmarknad. 


Den 30 november röstar riksdagen om förslaget på ny upphandlingslag. Den innebär i sak att det blir obligatoriskt att ställa krav på en lön att leva på och schyssta villkor vad gäller arbetstid och semester.  
Svenska arbetare och löntagare skulle uppleva en förbättring i arbets- och levnadsvillkor. Seriösa företagare skulle ges en konkurrensfördel gentemot de oseriösa. Ingen lönedumpning ska få ske med skattebetalarnas pengar. 


Ambitionsnivån från vår sida kommer aldrig vara lägre än att svenska löner och villkor ska gälla för alla som jobbar i Sverige. Det är så vi bygger vårt land starkare och utvecklar den svenska modellen. Regeringen kommer inte att backa från detta. 


 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0