100 000 kronor till film om kvinnors rättigheter


För tredje året i rad går det att ansöka till Anna-priset. Ett filmstipendium som ska bidra till berättelser om kvinnor. Prissumman på 100 000 kronor delas ut av Women in Film and Television (WIFT) och UN Women nationell kommitté Sverige. 
Priset är ett stipendium på minst 100 000 kr som årligen delas ut till en person med ett projekt med rörliga bilder som till innehåll, form och organisation och med stark konstnärlighet ger och gör en gestaltning av Kvinnokonventionens mål.

Priset grundades 2014 av WIFT (Women in Film and Television) och UN Women nk Sverige med syftet att öka kunskapen om FN:s kvinnokonvention och insikten om hur den har betydelse för en bra och livaktig filmbransch i Sverige där kvinnor ges större möjligheter och mer uppmärksamhet att kunna berätta sina historier. Med priset vill initiativtagarna bidra till att de historier som inte berättas idag ska bli berättade. Detta som ett led i att förverkliga FN:s kvinnokonvention om kvinnors mänskliga rättigheter och grundläggande friheter.

Film liksom andra kulturuttryck är avgörande i demokratiska processer för samhällsförändring. Genom kulturen deltar vi i berättelsen om oss själva och formar våra föreställningar om den värld vi lever i. Det är därför det är så viktigt att lyfta de historier som vi annars inte får ta del av idag.

Film kan bidra  att göra innehållet i Kvinnokonventionen känd. UN Women nationell kommitté Sverige stödjer därför ANNA-priset som ett led i vårt arbete att utbilda och informera om kvinnors mänskliga rättigheter och att påverka samhällsutvecklingen.

Anna-priset är ett livsviktigt pris i den mening att lyfta fram kvinnors kapacitet och historia genom högkvalitativ filmkonst som sätter avtryck. Annapriset kan påskynda processen i filmbranschens fortsatta väg mot jämlikhet. 

Anna-priset är fritt stipendium som delas ut i led att förverkliga FN:s kvinnokonvention om kvinnors mänskliga rättigheter och grundläggande friheter. Pristagaren ska vara en person som skapat ett projekt med rörliga bilder som till innehåll och form och med stark konstnärlighet gör en gestaltning av konventionens mål.

Kvinnokonventionen och rätten att inte bli diskriminerad, berör alla delar av samhället.
Genom att lyfta den i form av ett filmstipendium hoppas vi på att utveckla filmbranschen i Sverige och utbudet av rörliga bilder för att på så sätt berika innebörden av att vara människa.

Finansiärerna till Anna-priset 2016 är Svenska filminstitutet, Filmregion Stockholm Mälardalen, Film i Skåne, Kultur i Väst, Film i Dalarna, Region Värmland, Biografcentralen, TriArt Film, filmfinansiären Mikael Ahlström, Socionomkompetens i Sverige och producenten Jessica MacDowall.
 
Ansökan är öppen mellan 17 oktober och 30 november.
http://www.wift.se/aktuellt/anna-priset/

Tidigare pristagare:
2014: Neta Norrmo
2015: Emilia Henriksson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0