Ban Ki-Moon om en säkrare mer jämställd världIdag skriver FNs generalsekreterare Ban Ki-Moon om sin tid som ledare för världssamfundet. Han beskriver brister men ser möjligheterna om kvinnor blir mer delaktig i fredsarbetet. Han är stolt över att UN Women grundades och har blivit en förkämpe för jämställdhet och kvinnors egenmakt, med målet att skapa en ”50-50 planet”. 
Ban Ki-Moon är feminist det tycker jag är utmärkt. Han beskriver i sin debattartikel om att det måste göras mycket mer för att få ett slut på den djupt rotade diskrimineringen och det ständiga våldet mot kvinnor samt främja deras deltagande i beslutsfattandet. 

Vi borde alla försvara alla människors rättigheter, oavsett etnicitet, religion eller sexuell läggning, samt det civila samhällets och självständiga massmediers frihet, så att de ska kunna utföra sina viktiga uppgifter. 
Medlemsstaterna har inte ännu kommit överens om en modell för att reformera säkerhetsrådet, vilket utgör en fortsatt risk för dess effektivitet och legitimitet. Här tror jag att Sverige har en otrolig viktig roll att axla. Alltför ofta ses goda idéer och förslag med brett stöd som blockeras i rådet, generalförsamlingen och andra organ i jakten på konsensus. 
Konsensus bör inte förväxlas med enhällighet. Genom att göra detta ger man några stater eller till och med en enda stat oproportionerligt stor makt, vilket håller världen som gisslan i viktiga frågor.

"En perfekt värld kanske ligger långt borta vid horisonten. Men vägen till en bättre värld, en säkrare värld, en rättvisare värld, finns inom var och en av oss. Jag vet att vi genom att arbeta tillsammans kan nå dit" läs mer i Sydsvenskan 
http://www.sydsvenskan.se/2016-10-05/vi-har-makten-att-fa-ett-slut-pa-krig-fattigdom-och-forfoljelserKommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0