Internationella flickadagen

Photo: UN Women/Shaista Chishty

Internationella Flickdagen visar den tuffa verklighet som många flickor tvingas uppleva i världen. 
Flickadagen instiftades av FN år 2012 på initiativ av Plan International för att uppmärksamma flickors utsatta situation i världen. I många länder får flickor inte gå klart skolan utan gifts bort i tidig ålder, blir gravida medan de själva är barn, utsätts för våld eller tvingas ta hand om hushållet. Detta är både ett brott mot flickors mänskliga rättigheter och ett enormt slöseri med resurser.

• 62 miljoner flickor inte går i skolan.
• Runt 40 000 flickor tvingas in i barnäktenskap varje dag – en flicka varannan sekund.
• Uppskattningsvis 2 miljoner flickor under 15 år föder barn varje år, vilket motsvarar 5 500 flickor per dag.
• En av de vanligaste dödsorsakerna bland flickor 15-19 år i utvecklingsländer är komplikationer i samband med graviditet och förlossning.
• Över 3 miljoner flickor i åldrarna 4 -11 år könsstympas varje år.
Omkring 3 miljoner flickor i åldrarna 15-19 tvingas utföra osäkra aborter varje år.
När flickor får tillgång till utbildning utvecklas hela samhället. 

UN women uppmärksammar internationella flicka dagen bl.a genom att uppmärksamma informationsbristen och den okunskap om de specifika behov och svårigheter som flickor har.


Flickor som får tillgång till utbildning blir samhällsbyggare. Det innebär ökad bl.a ekonomisk självständighet, minskad dödlighet, fattigdomsminskning och rättvisare tillväxt, fördubblade chanser att hennes framtida barn också går i skolan, samt demokratisering.

Det finns många aktörer i Sverige som arbetar med jämställdhetsfrågor, flickors rättigheter, och inte minst i nära anslutning till målgruppen flickor. Bland annat finns Flickaplattformen som på sin hemsida bjuder in till sammarbete för att flickor ska kunna hävda sig och bli starkare.
Frågor som rör flickor och unga kvinnor är än idag ett område som behöver prioriteras. Det finns strukturer i samhället som påverkar flickors möjligheter att leva ett liv fritt från förtryck och diskriminering.

Läs mer http://www.unwomen.org/en/news/in-focus/girl-child


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0