Idag presenteras budgeten

Det är otroligt glädjande att få vara en del i omställningen av Sverige. Omställning till ett mer hållbart, solidariskt, rättvist Sverige. Det tar visserligen tid att vända från stora skattesänkningar och större skillnader till ett samhälle som håller ihop men vi tar tydliga steg i rätt riktning.

Sedan regeringsskiftet sjunker arbetslösheten, skolorna anställer fler, Sverige går före i klimatomställningen och äldreomsorgen får viktiga tillskott. Sverige har den högsta sysselsättningen i EU och 120.000 fler har ett jobb att gå till. 

Samtidigt kvarstår många utmaningar. Situationen i välfärden är ansträngd. Den ekonomiska ojämlikheten är fortfarande stor. Arbetslösheten pressas ned, men är fortfarande för hög. Klimatutmaningen växer, 2016 ser ut att bli det varmaste året som någonsin uppmätts. 

Idag presenterar Magdalena Andersson med flera en ansvarsfull budgetpropp i rätt riktning. 

Den förra regeringen lät stora skattesänkningar gå före välfärden. Det resulterade i att antalet anställda i välfärden sjönk kraftigt i förhållande till befolkningen, och många verksamheter i kommuner och landsting är i dag pressade.

En historisk satsning på välfärden med 10 miljarder kronor årligen till kommunsektorn. Det är den största enskilda förstärkningen av statsbidragen någonsin. Nu blir det möjligt att utveckla välfärdens verksamheter. 

Kunskapsresultaten i den svenska skolan har under många år fallit och skolan har blivit allt mer ojämlik.  Nyckeln till att lyckas är lärarna. 13.000 fler anställda i skolan gör att personaltätheten i skolan ökar. Nu bygger vi ut lärar- och förskolelärarutbildningarna med ytterligare 3.600 helårsstudenter till 2021. För att alla elever ska få det stöd de behöver i tid har vi skjutit till resurser för tidiga insatser i skolan och tar fram en läsa-skriva-räkna-garanti. Vi har satsat på höjda lärarlöner och bättre fortbildningsmöjligheter. 

Regeringen fortsätter arbetet för att nå EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Arbetslösheten minskar och vi har nu den lägsta ungdomsarbetslösheten på 13 år och den högsta sysselsättningsgraden i EU, men alltför många saknar fortfarande ett jobb att gå till. För att öka jobbchanserna har ett nytt kunskapslyft påbörjats och ska utvecklas. Avsaknad av körkort är ett hinder för jobb, därför ska det bli möjligt med CSN-lån för körkortsutbildning. Satsningar på bredbandsutbyggnad underlättar att arbeta och driva företag på landsbygden.


• Runt om i Sverige blir synen av byggkranar allt vanligare. Bostadsbyggandet ökar kraftigt och är uppe på nivåer som inte setts sedan miljonprogrammets dagar. Vi genomför den största bostadspolitiska satsningen på 20 år. Infrastrukturen måste gå att lita på, det är grunden för industrins konkurrenskraft och människors tillgänglighet till jobb och bostäder. Trafikverket får mer till  investeringar och underhåll och senare i höst kommer infraproppen. 

Sverige ska vara ett land i arbete och sammanhållning, i jämlikhet och hållbar utveckling. Kampen mot ojämlikheten är en viktig del av samhällsbygget. Växande klyftor göder oro, egoism och rasism. Nu stödjer vi hushåll med svag ekonomi bland annat genom att höja inkomstgränserna i bostadsbidraget och garantinivån i sjukersättningen. Vi höjer också flerbarnstillägget för det tredje barnet. 


Sverige ska inte möta framtiden med nedskärningar i välfärden, låga löner och sänkta klimatambitioner. Sverige ska hålla ihop. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0