Samhällsbygge för fler jobb

 

Sverige står inför tuffa utmaningar för att klara jobben, men utsikterna för den svenska ekonomin är goda. Tillväxten är hög, arbetslösheten faller och det stora underskottet som den tidigare regeringen lämnade efter sig är näst intill utraderat. Samhällsbygge med investeringar i jobben, skolan och klimatet har ersatt stora skattesänkningar.
Nu prioriteras skolan genom investeringar med över 8 miljarder kronor årligen för fler anställda, höjda lärarlöner och en mer jämlik skola. 13 000 fler anställda i skolan på två år gör att personaltätheten nu ökar. Nu förstärks statsbidragen till välfärden. Kommuner och landsting ges 10 miljarder kronor extra per år. Tillsammans med tidigare investeringar motsvarar välfärdsmiljarderna kostnaden för ungefär 30 000 fler anställda.
Klimatet är en ödesfråga och genom att börja ställa om Sverige till en fossilfri välfärdsstat, med den största klimat- och miljöbudgeten någonsin, skapas också nya jobb. När vi är först med det nya ser vi till att framtidens jobb skapas i svenska företag. Stärkt järnvägsunderhåll är nödvändigt för att tågen ska gå i tid och för att klara utmaningen med hållbara transporter.
Sverige står idag starkt i den globala konkurrensen. Genom en aktiv närings- och innovationspolitik i hela landet kan vi fortsätta konkurrera med kunskap, kvalitet och innovation. Det är bättre än låga löner och dåliga arbetsvillkor.
Med ett jämställt och modernt föräldraskap som beaktar olika familjekonstellationer och säkrar ett högt arbetskraftsdeltagande för kvinnor och män främjas en smart hållbar tillväxt. Då måste vi ha hög kvalite förskolan, skolan, fritidshemmen och inom äldrevården.
Svensk arbetsmarknad går på högvarv men var tredje arbetsgivare i näringslivet har svårt att hitta rätt kompetens. Bristen på arbetskraft hindrar utveckling och tillväxt i många sektorer. Därför är satsningar på kunskap och kompetens för att förbättra matchningen nödvändigt. Alla som kan jobba ska jobba.
Utvecklingen i Sverige är positiv, men många utmaningar återstår. De utmaningarna möts inte med nedskärningar och sänkta löner. Investeringar i kunskap, jobb, välfärd och miljö utvecklar den svenska modellen. Det är vägen till ett samhällsbygge som håller ihop.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0