Jämställd familjepolitik


I dag hettade det till i diskussionerna angående nästa steg för en jämställd föräldraförsäkring. För barnens rätt till sina föräldrar och för att öka jämställdheten i samhället ska föräldraförsäkringen individualiseras och delas lika mellan föräldrarna. Som alla vet mår barnen bra av att de kan knyta an till både pappan och mamman. Trots att vi haft delad föräldraförsäkring i Sverige under en oerhört lång tid är det alldeles för många pappor som skriver över sina dagar till mamman. Om föräldrarna delade lika skulle det dels vara bra för barnen men också för föräldrarna. Det skulle inte längre vara rationellt för arbetsgivare att behandla kvinnor som riskarbetskraft.

 

Många hänvisar till att det är mest lönsamt att den som tjänar minst stannar hemma. Men det argumentet används inte när mannen tjänar mindre. Då är det ändå kvinnan som stannar hemma.

 

Arbetarkvinnorna får betala det högsta priset för dagens jämställda uttag, de får lida ekonomiskt för det hela livet. Därför måste föräldraförsäkringen individualiseras.

 

Föräldraförsäkringen ska moderniseras så att den fungerar för alla familjekonstellationer. Det finns varannan veckas föräldrar, kärnfamiljer och tjärnfamiljer mm.  

Kongressen valde tillslut att stödja kompromissen om att en tidsplan samt attytterligare steg ska tas under nästa mandatperiod. Dessutom ska barnomsorgen fungera för alla föräldrar – också de som arbetar oregelbundna tider. Annars blir det ett hinder för att föräldrarna ska kunna arbeta och försörja sig och barnen.

 

En rolig och intressant debatt för barnens bästa, för en bättre välfärd och ett mer jämställt samhälle.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0