Nytt år - nya möjligheter

Nu har vi lämnat år 2016 bakom oss. Det var ett mörkt och oroligt år på många sätt. Krig, övergrepp mot kvinnor, miljökatastrofer och nationalistiska populistiska strömningar på många håll i världen. Men vi ska komma ihåg de ljusglimtar som finns. I Colombia har ett fredsavtal undertecknats efter 50 år av konflikt. Sedan 1990 har mödradödligheten i världen minskat med närmare 50 procent. Under de två senaste decennierna har fattigdomen nästan halverats i världen, en fantastisk utveckling. Jämställdheten har gjort framsteg på många håll. Långt i från alla flickor få gå i skolan men fler har fått möjligheten.
Nu idag tar Sverige plats i FN:s säkerhetsråd. Säkerhet byggs genom samarbeten – i Norden och EU, med USA och andra länder, med Nato, OSSE och FN.. Sverige kan och ska använda de två åren i säkerhetsrådet till att påverka världspolitiken för en ökad säkerhet och rättvisa.
Vi vill alla lämna över en värld till våra barn och barnbarn som är bättre än den vi fick. För att klara det krävs både mod och tålamod.
Tillsammans kan vi fortsätta det enträgna arbetet för en fredligare mer jämställd värld och gå från oro till framtidstro.
Vi har ett nytt år framför oss. Ett nytt år med nya möjligheter.


Kommentarer
Postat av: Lena Karlsson

Tänkvärt!Jag följer Monika.Berättar om en gräsrot!

2017-01-02 @ 03:48:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0