Stoppa mäns våld i Ryssland och i resten av världen

Lyssnar på Maria Person Löfgrens reportage i Sveriges Radion om sänkt straff för våld i hemmet och blir bestört. Putins Ryssland är stockkonservativt och det är en utpräglad machokulturen som styr. Kvinnor är "vana" vid misshandel. Nu ska den som slår sin hustru, eller ett barn, få lägre böter om kvinnan slås så att det "bara" blir blåmärke. Om kvinnan däremot bryter ben eller får skador som kräver vård, då förblir våldet brottsligt, enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW).
Jag tar mig för pannan och funderar förtvivlat på vart världen är på väg. Hur kan dessa fruktansvärda och förnedrade handlingar överhuvud taget graderas?

36 000 kvinnor misshandlas varje dag i Ryssland och tyvärr är det ju ingen nationell företeelse bara i Ryssland. Kvinnor över hela världen måste dagligen ta emot slag, misshandel och utsätts för våldtäkter.

Det känns som om värdegrunden alla människors lika värde och jämställdhet gungar betänkligt när så mycket backslag händer på en gång. Trump ska förhindra aborter, Putin tillåtet våld i hemmet, Turkiets president Erdoğans uttalar om att män och kvinnor inte kan ha samma positioner i samhället, eftersom det skulle strida mot naturen.

– Vi kvinnor är svaga och att respektera familjens överhuvud, mannen, är obligatoriskt. Därför blir vi kvinnor inte förödmjukade om en man slår sin hustru, det sårar oss inte. Men att såra mannen – det är otänkbart, sa parlamentsledamoten Jelena Mizulina i samband med att hon initierade förändringen av lagen om familjevåld, rapporterar Maria Persson Löfgren i Sveriges Radio.
Jag blir både både förtvivlad, arg och förbannad. Dessutom triggas jag av att jobba än hårdare på att förändra världen med mottot tillsammans gör vi skillnad.


Att följa rapporteringen från omvärlden just nu styrker övertygelsen om att det behövs mer jämställdhetspolitik och feminism, inte mindre.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0