Ordning och trygghet

Svensk polis behöver stärkas för att möte de utmaningar vi står inför. Genom ökade anslag, vässad lagstiftning och en politiks ambitionshöjning vill vi socialdemokrater ha ett tryggare samhälle med en ännu bättre polis.

 

Även om brottsligheten i stort under lång tid har minskat i samhället har vi på senare år sett en negativ utveckling kopplad till framför allt gängrelaterade skjutningar. Vi har sett hur kriminella gäng fått fäste i våra mest utsatta områden där de gör upp på öppen gata, ibland med dödlig utgång. Ambulans och brandkår på väg att rädda liv har mötts av stenkastning. Laglydiga människor skräms till tystnad och vågar inte vittna. Den här utvecklingen är fullständigt oacceptabel.

För att stärka polisen har den socialdemokratiskt ledda regeringen i vårbudgeten tillfört ytterligare 700 miljoner kronor utöver regeringens tidigare satsningar. Det kommer förbättra polisen möjligheter att göra sitt viktiga arbete redan i år och är en tydlig signal att regeringen tar problemen på allvar.

Andra viktiga delar i brottsbekämpningen som regeringen genomfört eller lagt förslag om är höjda straff för flera brott, bland annat vapenbrott, förbättrade samarbete med andra stater och skärpta gränskontroller.

När vi socialdemokrater nyligen samlades till kongress fattade vi också beslut om att vi vill stärka polismyndigheten med ytterligare 10 000 polisanställda fram till 2024. Det är alltså ytterligare 10 000 personer som kommer arbeta för att förebygga och uppklara brott och skapa trygghet i samhället. Ett ambitiöst med nödvändigt mål för att skapa trygghet i en ny tid.

Det får aldrig råda någon tvekan om att brott måste få konsekvenser, men fler poliser och hårdare straff räcker inte. Det effektivaste sättet att hindra unga människor från att välja kriminalitet är att erbjuda något bättre. Det brottsförebyggande arbetet kan aldrig ersättas av fler poliser och fler poliser kan inte ersätta satsningar på ett samhällsbygge som håller ihop. Det ska inte vara antingen eller – det ska vara både och.

Den oron vi känner måste tas på allvar. Det gör vi genom satsningar på att utveckla den svenska modellen med ett samhällsbygge som håller ihop och en välfärd för alla som ger varje människa chansen att utvecklas och nå sina mål. Men vi gör det också genom att stärka polisen och se till att de som bryter mot lagen fångas in och lagförs. Så skapar vi trygghet för alla.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0