Satsa på de ungas hälsa

Allt fler barn och unga lider av psykisk ohälsa. Det finns en tydlig tendens att fler ungdomar och unga vuxna är nedstämda, oroliga och har svårt att sova. Unga får också mer psykiatrisk vård än tidigare, både i öppenvården och på sjukhusen.

Nu satsar regeringen i vårändringsbudgeten nu ytterligare 100 miljoner kronor på barn och ungas psykiska hälsa som tillförs landstingen. Medlen kan användas i landstingens barn- och ungdomspsykiatri, inklusive första linjens psykiatri i primärvården.

Den sociala barn- och ungdomsvården var i ett skört läge när regeringen tillträdde. Det var många rapporter som visade på det men ändå tog inte förra regeringen något helhetsgrepp för att åtgärda det. Den sociala barn- och ungdomsvården utgör det yttersta skyddsnätet för barn och unga i utsatta situationer och måste fungera väl och ha förutsättningar för sitt viktiga uppdrag. En grundförutsättning för detta är stabilitet och kontinuitet i verksamheten. Därför är det viktigt att satsa på ökad bemanning och långsiktiga anställningar.

Medlen kan användas för att öka antalet socialsekreterare, arbetsledare och administrativ personal för att frigöra tid för socialsekreterare och arbetsledare. 360 miljoner kronor räcker till ungefär 640 socialsekreterare under ett år.Barn och ungas psykiska hälsa har ökat på senare år och vi kan se att det har varit ett högt tryck på barn och ungdomspsykiatrin på många håll i landet. Det har varit långa väntetider för barn som är behov av neuropsykiatriska utredningar. Med denna förstärkning på 100 miljoner ges landstingen bättre möjligheter att klara att erbjuda tidiga och tillgängliga insatser till de barn och unga som behöver det.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0