Finanspolitiska rådet, vems språkrör?

Regeringen borde spara mer och föra en stramare finanspolitik i rådande högkonjunktur, enligt det oberoende expertorganet Finanspolitiska rådets rapport som publicerads igår - måndag.
Idag har vi i Finansutskottet öppet möte i förstakammarsalen angående rapporten, mötet kan även följas i SVT Fortum
Det är svårt att hålla med rådet som socialdemokrat, möjligen skulle vi kunna höja vissa skatter men att dra ner på välfärden i det här läget vore direkt korkat. Varför skulle vi säga upp en mängd lärare, undersköterskor eller läkare när vi borde göra tvärtom?


Finanspolitiska rådet anser att regeringen bör strama upp finanspolitiken och se till att spara. Lite märklig kritik nu när vi lyckats vända underskott till överskott.

Vi har faktiskt stärkt det strukturella sparandet från minus en procent till plus en procent. Regeringen har fört en stram finanspolitik och kommer fortsätta med det.

Finanspolitiska rådet efterlyser bättring är för bostadsmarknaden och trösklarna för att komma in på arbetsmarknaden. I höstas föreslog rådet utökade satsningar på utbildning och subventionerade anställningar – samt eventuellt nya anställningsformer med lägre lön.

Kravet på lägre löner hör vi ofta från borgerliga representanter. Förut fick vi höra det angående ungdomar men nu när arbetslösheten ändå sjunker bland dem så ger sig borgerliga företrädare på nyanlända i stället. Skälet för dem är att starta låglönespiralen och då måste ha någon grupp som startar den så att det går att pressa ner lönerna för andra också efter det.

Det är bättre att kunna leva på sin lön än att leva på socialförsäkringar. Det finns en mängd olika jobb som går att utföra utan att kunna Svenska. Det är betydligt bättre att lära sig Svenska på jobbet än på olika boenden.

Regeringen har gjort det billigare att att anställda dem som står längst från arbetsmarknaden. Märkligt att inte arbetsgivare tar den chansen. De kanske inte vet vilka möjligheter som finns?


Det ska bli en intressant förmiddag med Finansutskottet, finanspolitiska rådet och men finansminister Magdalena Andersson.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0