Bättre förlossningsvård

 Det ger oss bättre möjligheter att ge en trygg vård till blivande föräldrar och bättre förutsättningar att göra ett bra jobb till personalen skriver

Svensk hälso- och sjukvård är på många sätt bra. Det gäller också förlossningsvården. Men vi har också problem, med en otrygg vård för allt för många, med problem att rekrytera och behålla barnmorskor och annan viktig personal och dessutom oacceptabelt många förlossningsskador. Socialstyrelsen konstaterade nyligen brister bland annat i eftervården av nyförlösta kvinnor.

Det är därför viktigt att den socialdemokratiskt ledda regeringen redan tidigare satsar 400 miljoner kronor per år på förlossningsvården och har byggt ut barnmorskeutbildningen med hundratals platser. Tillsammans med andra satsningar, bland annat höjda generella statsbidrag, ger det möjlighet att förbättra förlossningsvården och förbättra arbetet med kvinnors hälsa.

Men det är också väldigt välkommet att det i vårbudgeten finns med ytterligare 500 miljoner kronor till förlossningsvården.

Under den förra borgerliga regeringen prioriterades skattesänkningar före satsningar på välfärden. Det satte stopp för många av de förbättringar som behövde göras. Vi har nu lagt om politiken. Vi sätter istället välfärden och tryggheten först. En viktig prioritering för oss är förlossningsvården.

Målet är tydligt: vi skapar nu bättre förutsättningar för ökad tillgänglighet, att det finns tillräckligt med personal och att kvinnan och hennes familj, innan och efter födsel får den vård och det stöd som behövs. Så utvecklar vi den svenska modellen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0