välkommen patientkontrakt

Sjukvården i Sverige är i grunden bra med medicinska resultat i världsklass. Men det finns också stora utmaningar.  Allt för många får vänta allt för länge på vård. Det är inte acceptabelt.  Därför kommer en patientmiljard för snabbare vård att finnas med i regeringens budget i höst.

En del av vårdgarantin är att du inom sju dagar ska få komma till din vårdcentral. Den gränsen vill vi nu skärpa så att du får vård snabbare när du behöver det. Genom patientmiljarden får vi också resurser som kan användas till att öka tillgängligheten i primärvården. Det kan till exempel vara till ändrade öppettider, nya och utvecklade arbetssätt, anställa personal, hjälp via digitala tjänster på mobiltelefonen eller datorn och andra  åtgärder som ger patienten en snabbare vård än med dagens vårdgaranti.

När du eller en anhörig blir svårt sjuk och behöver hjälp från flera delar av vården då ska ni ha rätt att få veta, när och hur ni ska få vård.  Att behöva vänta utan besked om sin behandling skapar stor oro och stress. Så ska vi inte ha det. Med patientkontrakt så får du en plan över inplanerade vårdinsatser, och vet vart du ska vända dig vid frågor.

Patientkontrakt finns på enstaka håll i vården idag, men med patientmiljarden kan den spridas i hela landet så att vi ökar tryggheten för fler patienten.

Redan idag satsar den socialdemokratiskt ledda regeringen stort på vården för att korta väntetiderna. Bland annat på att korta väntetiderna i cancervården och på att öka tillgängligheten i förlossningsvården. Dessutom har de generella statsbidragen till landstingen höjts med nästan tre miljarder per år sedan valet. Men ännu mer behöver göras.

Nu är skattesänkareran över och vi har nu vänt underskott till ett överskott. Det överskottet vill vi investera i en bättre välfärd. En välfärd där vård ges efter behov och där alla känner tillit att vården finns där när man behöver den. En bra sjukvård för alla – oavsett vem du är eller var du bor – är en grundbult i den svenska modellen. Med patientmiljarden fortsätter vi att investera för att du ska få vård snabbt när du behöver den.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0