Vinster i välfärden

De borgerliga partierna har haft ett högt tonläge i debatten om vinster i välfärden. Förmodligen handlar det om ett försök att flytta fokus från att de sedan många år saknar svar på grundläggande frågor om Sveriges skola och välfärd:

 

1. Ska vinstjakten i skola och välfärd stoppas eller ska välfärds- och skolkoncerner ha fortsatt fria tyglar att plocka ut skattepengar ur verksamheterna?

 

Vi socialdemokrater anser att skattepengar ska gå till den verksamhet de är avsedda för, det ska gälla både offentliga och privata utförare. Sverige är extremt och det enda landet i västvärlden som tillåter vinst i inom skattefinansierad skolverksamhet.

 

De borgerliga partierna har däremot vacklat fram och tillbaka om vinstjakten. I regeringsställning höll de borgerliga delvis med svenska folket om att skattepengar gå till den verksamhet de är avsedda för och inte delas ut som vinster i skatteparadis. Nu tycks de borgerliga inte orka stå emot. De har nu svängt och ställt sig på samma sida som de företag som vill kunna fortsätta jaga snabba vinster.

 

2. Ska barnen lära sig det de behöver oavsett vilken skola de går i eller ska föräldrarnas utbildningsnivå och bostadsort styra om barnen får en bra utbildning?

 

Vi tycker att det är självklart att du som förälder ska känna dig trygg i att ditt barn lär sig så mycket som möjligt oavsett vad du har för utbildning och yrke eller var du har bosatt dig. Därför tar vi internationella undersökningar om segregation och resursbrist som förklaring till fallande skolresultat på allvar. Vi tillför resurser till skolan, och vi låter en skolkommission finna vägar att möta utmaningarna. 

 

De borgerliga partierna verkar inte vara beredda att vare sig skjuta till tillräckliga resurser eller problematisera skolsegregationens effekter.

 

Även om de borgerliga partierna förstås är besvärade av sin egen avsaknad på tydliga besked ursäktar det inte att de avfärdar en utredning som lagts fram av företrädare för lärare, skolforskare och skolledare efter två års gediget arbete. Det är respektlöst mot alla som varje dag jobbar och sliter för att ge våra barn en så bra utbildning som möjligt.

 

Vårt besked är därför tydligt: Arbetet med att stoppa vinstjakten i välfärd och skola går vidare.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0