Chile går ifrån vinster i skolan


Idag besökte vi utbildningsministeriet i Santiago och fick en genomgång av deras skolsystem som nu är under förändring.
Det finns ca 12 tusen skolor i Chile 3,5 miljoner elever i åldrarna 6-16 år.
Vi fick höra att under militärdiktaturen infördes det mest liberala skolmodellen i världen. Denna skolmodell har mer eller mindre fortsatt fram till nu. Det har inneburit att marknadens har styrt dvs familjen har valt skola och betalat med en skolpeng plus egna pengar.

Ungefär hälften av skolorna här i Chile är det som vi kallar friskolor. De har fram till nu fått gå med vinst men det tas bort. Det har visat sig att när skolorna drevs med vinst har det ökat på segregationen. Det redan ojämlika Chile har blivit ännu mer ojämlikt pga av skolsystemet.

 

Nu inför Chile successivt att skolor inte ska styras med vinstsyfte. De som vill fortsätta med vinst kommer att bli av med anslaget från staten. Det har inneburit att 2 % av skolorna har valt att bli helt privata resten av skolorna har nu ändrat sig till de nya reglerna och är numera nonprofit skolor.

Nu får alla elever söka till alla skolor. Om det är ett högt söktryck på skolor så blir det lottning av platserna men först efter det att de barn som har syskon eller de som bor i närheten fått sina platser.


Det är en omfattande reform som Chile nu ska gå igenom och innebär även höjda lärarlöner och krav på kvalité och licens för att få driva skolan.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0