Chiles kongress ligger i Valparaíso

I

 

dag besökte vi Chiles Kongress i Valparaíso ca 11 mil från Santiago.
Det har funnits en kongress i Santiago sedan 1810 då Chile blev självständigt.

Men när Pinochet tog makten genom militärkuppen 1973 avskaffades den kongressen. Pinochet ville inte ha några folkvalda i Chile och särskilt inte i Santiago, bygget av en ny kongress startade 1988.

Samma år var det val i Chile, för eller emot fortsatt styre av Pinochet. Det valet förlorade han men försökte manipulera valresultatet.
Han fick tillslut se sig besegrad men lyckades få in skrivningar i författningen att han skulle vara arméchef i åtta år och därefter livstids senatorsledamot i kongressen.

Det är en mörk historia som Chile bär på från tiden 1973-1990.

I alla fall besökte vi kongressen idag och det var mycket intressant att ta del av debatten, titta på de olika salarna och inte minst träffa ledamöter som har en Svensk-Chilensk vänförening. De började med att uttrycka sin tacksamhet över vad Sverige med Olof Palme i spetsen gjorde för dem under militärkuppen och åren efter det.

Vi fick en mycket livlig diskussion om jämlikhet, jämställdhet, rätten till utbildning, fattigdomsbekämpning och framtidsvisionerna.

Efter besöket i kongressen gick vi en fin promenad i Valparaíso för att se på hamnen, de fina kvarteren och klättra upp i gränderna för att se utsikten över Stilla havet.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0