Reformer i Chile

 

Idag har vi träffat kvinnoministern/jämställdhetsministern Claudia Pascual Grau. Det blev spännande samtal om Kvinnornas rättigheter på arbetsmarknaden, i hemmen och i övriga samhället.
Claudia beskrev deras reformarbete med att få fler kvinnor i den beslutade församlingarna, idag är endas 15% av riksdagsledamöter kvinnor. Me. Nu finns krav på att få med fler kvinnor redan till kongressvalet i november i år. Varje parti har krav att minst 40% ska finnas med från respektive kön. Dessutom finns inför valkampanjen särkilt avsatta medel för att kvinnor som kandiderar ska få ersättning för sina kampanjkostander. Det finns också ett särkilt utbildningsprogram för politiks ledarskap för kvinnor.

Överhuvudtaget vill regeringen att fler kvinnor studerar vidare på högre läroverk. De har ett särkilt program även för fattiga studenter att de ska kunna läsa utan avgift.

När det gäller kvinnor i arbetslivet behövs det göras betydligt mer eftersom bara ca 50% av kvinnorna har jobb. Av tradition utför kvinnor mycket av det obetalda arbete som tex hushållsarbete, ansvar för barnen och anhöriga. Hon nämnde några av reformerna så som att även pappor ska kunna ta ledigt för att ge mat till barnen. Idag får kvinnor ledigt 30 minuter om dagen om de har barn under 2 år. Dessutom är det idag krav på företag som har mer än 20 kvinnor anställda inrätta daghem. Båda dessa krav gör att arbetsgivare inte vill anställa kvinnor. Därför ska lagen ändras så att företag ska erbjuda daghem oavsett som det är män eller kvinnor anställda. Regeringen vill också inrätta fler offentliga daghem/förskolor.

Vi kom också in på kvinnors hälsa, vaccin mot livmoderhalscancer, rätt till abort i vissa fall och arbetet mot mäns våld mot kvinnor. Där är fokus på att synliggöra mäns våld i hemmen och uppmärksamma kvinnor på att de inte ska känna skuld och skam vid övergrepp, det är förövaren som ska skämmas och straffas.

Vi diskuterade betydligt fler frågor men detta var några av de viktigaste punkterna. Därefter gick vi till ett besök med parlamentsledamoten och socialisten Denise Pascal Allende. Hennes morbror President Salvador Allende mördandes under militärkuppen och familjen tvingades till flykt i många år.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0