Studieresan till Chile

 
 
 
 
 


Det har varit en intensiv och händelserik vecka för oss när vi studerade Chile på plats.
Naturligtvis ska vi smälta intrycken för att se vilka lärdomar vi kan dra av dessa studiebesök. Klart är att svenska ambassaden med Roberto Broschek i spetsen gjort ett enastående program.

Det är svårt att bryta ut någon programpunkt som bättre än den andra, de kompetentare snarare varandra. Men mötet med kvinnoministern Claudia Pascual Grau var en riktig höjdare, då vi fördjupade oss i vad som hänt inom jämställdheten och de stora utmaningar de har kvar för att tex få med fler kvinnor i arbetslivet och få bukt med mäns våld mot kvinnor. President Bachelet har ett högt reformtempo för jämlikhet och det visar sig i alla departement och politikområden.

 

Dessutom var dagen i Valparaíso väldigt givande eftersom vi fick se kongressen och träffade riksdagsledamöter som är med i den svenska vänskapsgrupp.

Sedan var det otroligt häftigt att besöka Socialistpartiets högkvarter i Santiago där vi både fick träffa presidentkandidaten Alejandro Guillier samt partiordförande Alvaro Elisalde mfl. Det hade nog inte varit möjligt om inte duktiga Martin Sandgren breefat oss och som också tolkade så otroligt imponerande.

 

En annan höjdare var skolministeriet där vi fick ta del av den skolreform som införs där bland annat vinster i skolorna ska bort.

Det var väldigt roligt att besöka det svenska kulturinstitutet. De allra flesta som är med där är Svenskar som bor Chile. Tyvärr har de ingen finansiering för sin fina verksamhet. De träffas ca en gång i månaden och diskuterar politik i Sverige och i Chile mm. Men de har också en kör som övar varje vecka som sedan uppträder vid olika högtider så som Lucia och midsommar mm. Där fick jag bl.a kontakt med filmproducenten Catalina Donoso, hon brinner för att få bättre möjlighet och ekonomiska villkor för filmprojekt.

 

Chiles historia gav starka intryck under hela veckan. Besöket i Presidentpalatset och museet Museum of Memory and Human Rights https://ww3.museodelamemoria.cl


Där fick vi följa både militärkuppen, tortyren, kampen att återgå till demokrati mm.

Ett tips är att lyssna på P3 dokumentär för er som inte kan åka till Chile för att gå på museum http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/740481?programid=2519g

 


Innan jag reste hade jag kontakt med vännen Maria Paz Acchiardo som peppade mig och hon mötte mig på centralen när jag kom hem. Maria Paz ville ha en direkt rapport om mina intryck och vill gärna att vi fortsätter samarbetet om Chiles framtid.

Nu blir det spännande att följa valet den 19 november och den andra valomgången i december.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0