Valet i Chile den 19 november

 

 


I socialistpartiets högkvarter vi fick träffa partiordförande Alvaro Elisalde och deras SSU-ordföranden. Dessutom fick vi träffa presidentkandidaten Alejandro Guillier. Han är oberoende vänster men stöds av alla partier på vänsterkanten. Men enligt opinionsundersökningarna ligger han inte så bra till just nu. Han hoppas på andra valomgången i december.


Vi diskuterade det kommande valet. Tyvärr finns här ett utbrett politikerförakt och det har stått mycket i tidningarna den sista tiden om "affärer" och hur politiker från flera partier tagit emot pengar från privata företag, pengar som gått till valkampanjer. Vilket ju är fullkomligt fel och förståligt att folk blir arga.
På det viset syns inte heller alla de reformer som Bachelet har genomfört så som skola för fattiga, åtgärder mot mäns våld mot kvinnor, vaccin mot livmoderhalscancer, bostäder och jämställdhet mm

I år är första gången någonsin man kan rösta i valet från andra länder så nu gäller det att vi mobiliserar våra chilenska vänner hemma att gå iväg och rösta i valet i november.

Vi har även besökt presidentpalatset la Moneda där Salvador Allende mördades 1973 och där president Michelle Bachelet idag arbetar varje dag vid. Under kuppen 1973 så smällde 24 bomber inne i palatset och 90% förstördes. Men det är nu återuppbyggt och visas för allmänheten.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0