Metoo ger avtryck i vårbudgeten

(null)


Idag lyssnar de flesta med intresse på vårändingsbudgeten och finansminister Magdalena Anderssons genomgång av den starka ekonomin för Sverige. Det var i höstas budgeten för 2018 presenterades och innehöll helt otroliga 40 miljarder i välfärdsinvesteringar. En vårbudget däremot ska enbart innehålla sådant som vi inte har förutsett tidigare.


En sak som inte var känt i höstas var de många #metoo-uppropen som riktat uppmärksamhet mot sexuella trakasserier, förminskande, våld och kränkande behandling inom flera sektorer och branscher. 

I vårändringsbudgeten föreslås därför över hundra miljoner kronor för förebyggande och kompetenshöjande arbete med koppling till #metoo och mäns våld mot kvinnor.



Polisens kompetens avseende sexualbrott

Kompetensen inom Polismyndigheten avseende sexualbrott behöver stärkas. Hela förstärkningen till Polismyndigheten ligger på 200 miljoner kronor men då avses ett flertal insatser inom flera områden, till exempel även att öka Polismyndighetens förmåga att ingripa mot organiserad brottslighet och terrorism.


Samtyckeslagstiftning

Brottsoffermyndigheten har i uppdrag att under 2018–2020 genomföra informations- och utbildningsinsatser med anledning av den nya sexualbrottslagstiftningen. Ytterligare informations- och utbildningsinsatser behöver göras om den nya sexualbrottslagstiftningen därför ska anslaget för Brottsoffermyndigheten ökas med 10 miljoner kronor.


#metoo i socialtjänsten

Att utveckla våldsförebyggande insatser utgör en angelägen del av regeringens nationella strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. Socialtjänsten har en viktig roll i detta arbete och regeringen anser därför att utbildningsinsatser bör genomföras för att öka kunskapen och beredskapen inom socialtjänsten i syfte att motverka våldsproblematik. För detta ändamål bör ytterligare 25 miljoner kronor tillföras anslaget.


#metoo i arbetslivet

Det är viktigt med trygga anställningar så att kvinnor ska kunna säga ifrån i samband med övergrepp utan att vara rädd för att mista jobbet.

Arbetet med att förebygga sexuella trakasserier i arbetslivet är ett område som behöver stärkas, bland annat genom informations- och utbildningsinsatser med stöd till arbetsgivare, anser regeringen. Det är också viktigt att stärka den verksamhet som bedrivs av de regionala skyddsombuden. Anslaget till Arbetsmiljöverket ska ökas med 25 miljoner kronor.


#metoo i skolan

Sexuella trakasserier och kränkande behandling i skolan hindrar elever från att ha likvärdiga möjligheter att lära och utvecklas. Det finns ett behov av att utveckla sex- och samlevnadsundervisningen och arbetet mot kränkande behandling i skolan genom kompetensutvecklingsinsatser.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0