Med barnen börjar det jämställda samhället.

(null)



Det kan låta självklart att investerar vi i barnen investerar vi framtiden, men allt för ofta glöms barns rättigheter bort. Vi kan aldrig acceptera att något barn faller genom skyddsnätet. Inget barn ska bli bortgift, könsstympat eller utsättas för våld och misshandel. Alla barn har rätt att må bra oavsett var de ä födda någonstans. Flickor och pojkar ska ha både chansen och rätten att få leva sina liv och förverkliga sina drömmar. 


Barnkonventionen ska bli svensk lag. Det innebär tydligare krav att i mål och ärenden som rör barn ska barns roll och deras särskilda rättigheter tydliggöras. Naturligtvis hade det varit bra om även Kvinnokonventionen blir lag men jag vet att Sveriges feministiska regering menar att de har betydligt mer långtgående krav än den mer allmänt hållna Kvinnokonventionen antagen av FN 1977.


Stärkt ekonomi för barnfamiljer är också nödvändigt för att ge barn likvärdiga livschanser. Ensamstående föräldrar, vilket nästan alltid är mammor, är extra utsatta ekonomiskt – kvinnor och barn som ofta lever med väldigt knappa resurser och sällan får tillräckligt stöd. Nu i mars kommer en efterlängtad höjning av barnbidraget på 200 kronor per månad. Förra året höjdes också underhållsstödet. Något som utöver det skulle underlätta är ett indexerat underhållsstödet. Det skulle ge bättre ekonomisk trygghet, så att ingen regering helt kan strunta i den här gruppen i flera år.


Fritidsaktiviteter, ett busskort, eller att bara kunna gå på fritids, borde vara självklarhet för alla barn. För många barn är skolan och fritids inte bara en viktig trygg plats, utan till och med den enda plats där de har vuxna förebilder och får synas, utvecklas och får närhet. Fler anställda på fritis är viktigt för att ge barnen trygghet, läxhjälp och rekreation.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0