Migration - utmaning och möjlighet!

Just nu pågår en diskussion i FN om hur migrationen ska fungera bättre i välden. Vi som är här representerar parlament, regeringar, föreningsliv, näringsliv, ideella organisationer med flera som är beredda att göra en insats. Befolkningsrörelser har alltid pågått och kommer att fortsätta göra det. Därför behövs trygga, säkra, ordningsamma sätt att förflytta sig på. Dessutom behövs solidariskt ansvarstagande för de som tvingas fly från krig, förtryck och misshandel. 

Alla kan inte göra allt men alla kan göra något. Många av oss vill kunna ta emot flyktingar som flyr från krig och förföljelse. Men då krävs det att länderna kommer överens globalt för att klara det.  


Migrationen i världen ökar just nu och det gäller att vara en del av den utvecklingen.  För att upprätthålla asylrätten krävs en reglerad invandring och ordning och reda.


Människor som reser för att uppleva, studera eller arbeta i andra länder berikar världen. Migration är därför i grunden positivt. Men i dess spår finns också negativa sidor. I sökandet efter en bättre tillvaro riskerar utsatta människor att falla offer för brottslighet och människohandel. Orättvisa ekonomiska villkor, diskriminering och brist på mänskliga rättigheter är en grogrund för människohandel. 


På konferensen i FN byggnaden idag kom även frågan om jämställdhet och kvinnors utsatthet upp. Vi måste på alla sätt förhindra och stoppa sexuellt våld, våldtäkt, trafficking, prostitution osv. Dessutom måste vi minska klyftorna i världen, det är en mycket stor politisk utmaning. 

Fler länder och regioner i världen måste präglas av demokrati, mänskliga rättigheter och stabilitet. För det behövs mer samarbete över gränserna, inte mindre! 

(null)



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0