HBTQ personers rättigheter en fråga för IPU

(null)


Att jämställdhet är en framgångsfaktor för både fred, tillväxt och personlig frihet för både män och kvinnor börjar sakta antas som fakta i land efter land. Men ibland upplever vi tyvärr backlash och vi får börja om debatten igen.


En annan kamp som måste tas i stort sett dagligen är rätten för HBTQ personers rättigheter.

Det upplever vi just nu på IPUs årliga församling i Genève.  

Tyvärr upprepades samma tråkiga debatt som i St Petersburg i höstas där många parlamentariker från ett flertal afrikanska och arabiska länder ville stoppa en hearing om HBTQ personers rättigheter. 

Det visar tydligt att kampen måste pågå varje dag för alla människors lika värde, möjligheter, rättigheter och skyldigheter. Ojämlikheten är fortfarande tydlig när det kommer till möjligheten att leva sina liv som man vill.


I flera decennier har den globala hbtq-rörelsen kämpat för alla människors rätt att få vara sig själva. Att få leva sina egna liv, umgås och yttra sig om det de vill är inte alla förunnat. Transpersoner tvingas genomgå sterilisering för att få sin könsidentitet erkänd. Hbtq-personer förföljs och förtrycks på många platser på vår jord.


 I alla världens länder kämpar modiga människor för att få sitt människovärde erkänt och respekterat av stater. 


Än i dag finns dödsstraff för homosexualitet i flera stater och långvariga fängelsestraff är vanligt i tex i Uganda. Det vittnade de själva om här på IPU mötet. 

Men en tröst i bedrövelsen är ändå att dessa konservativa

 länder fick ge sig i en demokratisk omröstning. Så det finns hopp och det gäller att alltid ta kampen och inte ge upp.


 Nu hoppas jag att HBTQ personers rättigheter ska kunna diskuteras lika självklart inom IPU som jämställdhetsfrågorna äntligen har blivit.



 




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0