Så bra att barnlagen blir av



(null)




Sverige är ett väldigt barnvänligt land. Men det kan göras mer, säger nya barnminister Lena Hallengren och jag håller med. Tanken är att FNs barnkonvention ska blir lag den första januari 2020. Detta trots kritik.


Flera instanser har avrått regeringen från att inkorporera barnkonventionen i svensk lag. Bland annat Lagrådet, som inom parantes kan sägas att det är emot det mesta. De har avstyrkt förslaget för att "de flesta av konventionens artiklar är allmänt hållna och utformade så att de inte passar för en direkt tillämpning i enskilda fall". Men då får ju regeringen anledning att förtydliga denna barnlag så att det går att tillämpa och inte bortse ifrån. Jag är glad att regeringen går vidare med lagförslaget ändå.


Regeringen kommer se till att det genomförs ett treårigt "nationellt kunskapslyft" om barnkonventionens innehåll och hur myndigheter ska förhålla sig till den.


Lena Hallengren har tänkt sig en kartläggning av hur svensk lag stämmer överens med barnkonventionen och att åtgärderna ska anpassas efter det.

Även den förra regeringen hade ambitionen att införa FNs barnkonvention till lag och åtminstone KD står fast vid den uppfattningen. Den utredning som för ett par år sedan föreslog att konventionen ska bli svensk lag hävdade att det finns brister i tillämpningen av nuvarande lagar. Till exempel när det gäller barnens rätt att höras i alla domstolsbeslut och i förfaranden som berör barnet. Det finns mycket som talar för barnkonventionen inte minst de signaler som det ger att barnen ska komma till tals och att flickor och pojkar ska känna till sina rättigheter. 




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0