Finanspolitiska rådets gamla råd


Idag på tisdag förmiddag ska vi i finansutskottet ha öppen utfrågning av finanspolitiska rådet och av finansminister Magdalena Andersson.

Samtidigt som finanspolitiska rådet kritiserar regeringen för att nyanlända inte får jobb får vi den glädjande nyheter att nyanlända får jobb. 

Lite dålig tajming kanske för rådet......

Antalet arbetslösa minskat hat med 14 000 personer sedan i fjol. Dessutom har 4 700 nyanlända personer börjat jobba eller studera hittills i år, förra året låg samma siffra på 2 400 personer. 

Alltså har det som finanspolitiska rådet befarat inte slagit in, tvärt om. Rådet konstaterar att regeringen har tagit steg mot att varaktigt sänka arbetslösheten, men anser att åtgärderna inte räcker enligt finanspolitiska rådet. Ändå är andelen utrikesfödda som jobbar högst i hela EU. 

Rådet tycker också att regeringen ska spara mer inför framtiden. 

Men att investera 40 miljarder i välfärd, infrastruktur och trygghet samtidigt spara 40 miljarder är en väl avvägt. 

I dessa investeringar bygger vi ett starkare samhälle gör Sverige väl rustat för att lösa de stora samhällsproblemen.


(null)

De nya siffrorna visar att vi är på rätt väg.   Sysselsättningen har ökat sedan förra valet med 300 000 personer, varav över 100 000 i välfärden. Även långtidsarbetslösheten har minskat och är bland de lägsta i EU. Arbetslösheten bland ungdomar är den lägsta sedan 2003. Detta trots att både finanspolitiska rådet och alliansen påstod för några år sedan att ungdomar borde ha lägre lön och sämre anställningstrygghet för att få jobb. De hade fel då också.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0