Ja, till familjeåterförening


Jag läser i Svenskan hur chefslönerna rusar i höjden, att klyftorna ökar, att tipsen på aktieportföljer duggar tätt. Men det är det få som upprörs över. Diskussionerna handlar i stället om nyanlända, jag hör förfärliga uttalanden från SD om att flyktingar gott kan bo i flyktingläger hela sitt liv, att det inte är vårt problem. 

Jag har varit i flyktingläger i bl.a Libanon och sett kvinnor, barns och möns utsatthet och misär. Den som påstår att flyktingar gott kan stanna där livet ut, vet inget om alla människors lika värde, om humanism, medmänsklighet och solidaritet.  Jag blir arg och besviken att vi hamnat i fällan över att i stället för att tala om jobben, välfärden, skolan, äldrevården så går det åt spaltmeter och tusentals debattimmar om vem som har den stramaste flyktingpolitiken.


Jag vet att vi inte kan ta emot alla och är för en reglerad invandring med ordning och reda. Alla länder måste ta sitt ansvar och inom länderna måste naturligtvis alla kommuner ta sitt ansvar. 

Sverige är ett rikt land numera. Så var det inte för fyra år sedan.  Då hade vi en statsskuld på 60 miljarder. Nu är det vänt till överskott på 50 miljarder och 300 000 fler har fått jobb. Både ungdomar och nyanlända får jobb i snabb takt. För fyra år sedan hade den förra regeringen sänkt skatterna över höginkomsttagare i åtta år. Ungdomar stod utan jobb  trots att arbetsgivare fick sänkta avgifter om de anställde unga människor.



Jag gillar den Svenska modellen där vi delar på bördorna, där vi ställer upp för varandra, har en jämställdhetspolitik i världsklass och arbetsmarknadens parter gör upp om anställningsförhållanden i stället för att vi politiker beslutar om lägsta lön osv.

Men allt är inte bra. Det finns en mängd utmaningar och problem. Otrygghet, våld mot kvinnor, våldtäkter och brister i vården mm. Det måste vi ändra på, det är betydligt viktigare än att sänka skatter.    


Sverige är numera väl rustat för att lösa de stora samhällsproblemen, att bekämpa brottsligheten, garantera välfärden för framtiden och förbättra integrationen. Fler sjukvårdspersonal, poliser, förskolepersonal, lärare och omvårdnadspersonal behövs.   (null)



Med det sagt vill jag hävda att vi i Sverige skulle klara och borde se till att familjer på flykt kan återförenas. Det är viktigt för integrationen.  Att alla som bor här ska ha rätt till att lära sig Svenska, då behövs fler lärare och investering i skolan. Små barn ska ha rätt till förskola, det är ett utmärkt ställe att lära sig språket.  

Givetvis ska vi fortsätta värna asylrätten och att i står upp för det, driver på inom EU och resten av välden.


Fler länder måste dela på ansvaret på ett solidariskt sätt för att människor på flykt ska få ett bra och värdigt mottagande.





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0