Från banker till barnen

(null)


I ett starkt samhälle ska alla självklart bidra efter förmåga. Det är så vi tryggar resurserna till skola, sjukvård och äldreomsorg så att det finns där när du behöver det. Oavsett hur mycket du har på kontot. Men på senare år kan vi se att de som tjänar mest betalar mindre och mindre skatt. Den trenden vill vi socialdemokrater bryta. De allra rikaste i samhället kan bidra lite mer. Därför vill vi genomföra två skatteförändringar – en skatt på banker och en justering av skatterna på kapitalinkomster – som tillsammans ökar skatteintäkterna med ungefär fem miljarder kronor om året. Pengarna ska gå till barn, pensionärer, mer tid för barnen genom familjeveckan och till sjukvården – inte till banker och miljardärer. 


Den som har en inkomst på över 10 miljoner kronor i genomsnitt betalar en mycket lägre skatt än många löntagare med vanliga inkomster. Orsaken är att den absolut största delen av inkomster över 10 miljoner kronor kommer från inkomster av kapital. Mellan 1995 och 2015 tredubblades inkomsterna för den rikaste procenten i Sverige, nästan bara på grund av ökade kapitalinkomster. Samtidigt har skatterna på just kapitalinkomster sänkts. Det är orättvist att vissa höginkomsttagare betalar väldigt låg skatt på sin inkomst samtidigt som de flesta vanliga människor bidrar med en mycket större andel av sin inkomst till välfärdens finansiering. Om den här utvecklingen fortsätter är risken stor att människor tappar förtroendet för skattesystemet. 


Bankerna gör stora vinster varje år, inte minst på privatpersoners bolån, samtidigt som de kan skapa oöverskådliga kostnader för samhället vid en finanskris. De har också varit de stora vinnarna på de bolagsskattesänkningar som genomförts under en ganska lång tid. 2017 var bankernas vinster ca 118 miljarder kronor. Bankerna kan bidra mer än i dag för att rusta samhället. Vi vill därför gå vidare med arbetet att ta fram en bankskatt.  


De ökade skatteinkomsterna vill vi använda till att förbättra välfärden och öka tryggheten. På så sätt minskar vi klyftorna och skapar jämlika livschanser, för alla, oavsett inkomst. Socialdemokraterna går till val på att skapa ett starkare samhälle med en bättre välfärd, snabbare integration och en kompromisslös kamp mot brottsligheten. Därför har vi inlett lanseringen av det största trygghetsprogrammet i modern tid med reformer för ett tryggare Sverige. Det går före stora skattesänkningar för de rikaste.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0