Skövde behöver S-ledd regering

 
 

Sedan förra valet har vi fått se en ny inställning till kommuners och landsting behov från regeringens håll. Det är mycket bra för välfärden. De extra resurserna har kommit i två former.

Riktade statsbidrag till fler anställda i vården, förlossningsvård, äldreomsorg, högre lärarlöner och mindre skolklasser

Dessutom generella bidrag genom de tio välfärdsmiljarderna. De innebar just i år att Skövde kommun fick 40 miljoner och Västra Götaland ytterligare över 378 miljoner.

Det här är såklart viktigt för våra invånare. Och under nästa mandatperiod blir det än viktigare med en regering som prioriterar kommuner och landsting. Det kommer nämligen födas fler barn och vi kommer leva allt längre i Sverige. Det är i grunden en mycket positiv utveckling men det innebär också vi behöver bygga fler förskolor och äldreboenden. Anställa lärare, undersköterskor, vårdbiträden och barnskötare. Det är en rolig uppgift, som vi ska ta oss an med kraft och energi. Men det kommer behövas resurser.

Socialdemokraterna har lovat ytterligare minst 20 välfärdsmiljarder fram till 2022. Det skulle för Skövde kunna innebära ytterligare 76 miljoner kronor och för Region Västra Götaland mer än 900 miljoner kronor. Men siffrorna är inte det viktiga. Det viktiga är vad vi planerar att göra för att förbättra kvalitén i sjukvården, i omvårdanden, i skolan, på förskolan och på fritidshemmen.

Det är också viktigt att inse vad som står på spel. Och vad som händer om det inte blir några resurser. Vi politiker ute i landet vet nämligen vilka konsekvenser det får när en regering väljer att prioritera skattesänkningar före investeringar i välfärden.

Under åren med en borgerlig regering 2006 till 2014 sänktes de statliga skatterna med 140 miljarder samtidigt som 261 av 290 kommuner tvingades höja kommunalskatten. När regeringen inte tar ansvar för finansieringen av skola, vård och omsorg är det kommunerna som får bära bördan. Antingen genom kommunala skattehöjningar eller genom nedskärningar.

Det är viktigt för välfärden med ett socialdemokratiskt styre i Skövde och en regering som förstår behoven i vård, skola och omsorg och väljer att prioritera det framför orättvisa skattesänkningar för de som tjänar mest. 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0