I går var det val Moldavien

(null)

Moldavien är inklämt mellan Rumänien och Ukraina, de har sedan bildandet 1991 slitits mellan europeiskt och ryskt geopolitiskt inflytande.I samband med valet finns flera delegationer med internationella valobservatörer på plats. OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa finns på plats i Moldavien med både långtids- och korttidsobservatörer. Jag är här, utsänd av Folke Bernadotte akademin. Det känns spännande, viktigt och angeläget att få möjlighet att försöka bidra till rättvisa val, i en mycket viktig tid för Moldavien.


Valet i Moldavien är angeläget för landet. Valobservatörer finns på plats för att observera så att valet är fritt och rättvist.

Hitills har det pro-europeiska Demokratiska partiet varit parlamentets största parti. I opinionsundersökningar spås dock President Dodons pro-ryska Socialistpartiet bli valets segrare. 


Moldavien är ett land hårt drabbat av korruption. Enligt Transparency International var landet endast 122 av 180 rankade länder 2017. Under 2018 underkändes resultatet i lokalvalet i huvudstaden, där antikorruptionskandidaten Andrei Nastase stod som segrare. Denna process har ökat det internationella fokuset på valet som vi övervakade igår.

Just nu strömmar valresultaten in och det går att följa OSSEs synpunkter och reaktioner på valet. 


https://www.oscepa.org/news-a-media/press-releases/press-2019/fundamental-rights-generally-respected-in-competitive-moldovan-elections-though-campaign-tainted-by-violations-international-observers-sayKommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0