Moldavien går till val

(null)


I helgen ska Moldaviska folket rösta till parlamentet.

Vart ligger Moldavien, hur stort är det och har det tillhört Sovjet?

Mellan Rumänien och Ukraina ligger det lilla landet Moldavien med sina 3,5 miljoner invånare och har varit en del av Sovjetiska republiken fram till1991. 

Däremot finns det en liten liten del i Moldavien: Transnistrien som efter ett kort inbördeskrig december 1991, utropat sin självständighet. Konflikten än idag inte löst så Moldavien är fortfarande ett delat land.


Vi är 250 internationella valobservatörer som ska sprida ut oss i landet för att göra stickprovsobservationer i tusentals vallokaler. Vi ska kontrollera om valet är öppet, fritt och demokratisk. När vi sammanställt våra observationer får vi fram en bild över hur valorganisationen fungerat och kan ge utlåtande, råd och legitimitet.  

Jag får ofta frågan om det är nödvändigt att andra länder lägger sig i valen som pågår runtomkring i världen. Det tycker jag att det är.  Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa OSSE, som skrivs OSCE på engelska, gör ett utmärkt jobb genom sitt valsamarbete. 

Inom OSSE finns numera inte bara alla Europeiska länder utan också Nordamerika och alla länder inom den tidigare sovjetrepubliken, det blir 56 medlemsländer.

Det handlar om mänskliga rättigheter, yttrande frihet, minoriteters möjligheter, jämställdhet mellan män och kvinnor samt att hindra diktatoriska försök oavsett om de kommer från nazim eller kommunism.101 parlamentariker ska väljas på söndag i 51 valkretsar. Det är många partier och kandidater som registrerat sig. Som exempel kan nämnas:  Socialistiska partiet, liberal demokratiska partiet, kommunistiska partiet, demokratiska partiet, liberala partiet och europeiska folkets parti. Kan också nämna några mindre partier så som "Värdighet och sannings partiet", "Vårt parti" som har devisen Moldavien ska bli fritt...... osv 


Så när ni förbereder ert fredagsmys i morgon ska jag förflytta mig från huvudstaden Chisunai till en stad i söder med namnet Cahul. Jag har inte varit i Moldavien tidigare så det ska bli mycket intressant. Förhoppningsvis kan jag berätta mer redan i morgon. 
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0