Låååång valdag i Ukraina


(null)

Söndagens val till parlamentet i Ukraina är över. Som valövervakare kan och ska jag inte kommentera vare sig resultat eller eventuella misstag/fel.

Däremot kan jag beskriva vårt uppdrag i allmänna termer. Vi åkte runt från vallokal till vallokal här i västra delen av detta stora land. Det var en varm dag där åskan lurade i kanterna och mötte  engagerade valförrättare och de väljare som tagit sig till valurnorna.

Vi var, precis som hundra tals andra internationella valövervakare, med innan öppnandet och på kvällen/natten på sammanräkningen. 

Tyvärr fick vi ta del av en fruktansvärt sorglig nyhet i en av byarna där det inträffat två trafikolyckor med dödlig utgång. Krockarna hade skett tidigt på söndagsmorgonen strax utanför en vallokal i en by som vi besökte. Där är trafiken både snabb/aggressiv, tät och osäker. Där var stämningen nedstämd av förklarliga skäl.

På natten befann vi oss i en av vallokalerna i den lilla byn Skule och det tog tid att räkna alla valsedlar. Parlamentsledamöterna utses på två olika sätt. Dels genom partival och dels genom enmansvalkretsar som egentligen kan betraktas som personval.


Därför kan valets vinnare enligt olika mätningar Volodymyr Zlenskyi Folkets tjänare ännu inte veta hur styrkeförhållandena i parlamentet ser ut.

Det återstår att se och för oss valövervakare fortsätter uppdraget med rapportering och breifing. Först en regional i Lviv idag måndag och i morgon en gemensam i Kiev.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0