Valdag i Ukraina

(null)

 

Så har då e-day kommit och vi, flera hundra internationella valövervakare är utplacerade i stora delar av Ukraina. Jag befinner mig i en liten ort i sydväst som heter Skole. Här finns bara ett hotell, en restaurang och två bensinstationer. Men det finns trevliga människor och tre vallokaler.

Det ska bli intressant att följa resultaten men innan dess har vi en mycket låååång dag framför oss.

Nu på morgonen ska vi ta del av öppnandet av en av vallokalerna. Vi tittar på de förseglade röstsedlarna, valurnorna, röstlängden osv. När dörrarna slås upp kl.8 har vi redan varit i gång en timme. Vi ska sedan vidare till olika små bergsbyar för att observera valproceduren och rapportera vad vi ser på en särskild blankett. På så sätt kan statistikerna i Kiev få uppgifterna direkt under dagen.

Under lördagen när vi rekade träffade vi på många engagerade kvinnor som är redo för sitt uppdrag att vara valförrättare. För det är till den allra största delen kvinnor som tar på sig dessa uppdrag. De organiserar, prickar av, kontrollerar, håller ordning och reda, hjälper väljare att hitta rätt, är proffsiga på alla sätt och vis från tidiga morgon till sent på natten.

 

Så att männen kan väljas. För det är männen som till allra största delen är kandidater. 

 

I natt får vi se om nyvalda presidentens parti Folkets tjänare får egen majoritet eller om de ska förhandla med fler partier för att få igenom sina förslag i Parlamenetet. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0