Säker abort räddar kvinnors liv


I Sverige vi har en abortlag som ger kvinnan rätt till fri abort till vecka 18. Innan dess gjordes olagliga aborter med hjälp av olika typer av redskap från rena riktigt bra verktyg till säkerhetsnålar, krokar från klädhängare och smutsiga knivar. 

(null)

En hel del kvinnor reste till Polen för att få abort, nu är det annorlunda. I dag tillåts abort i Polen endast vid våldtäkt, incest, om fostret är allvarligt skadat eller om moderns liv och hälsa hotas. 

Det är med bestörtning vi tar del av det nya lagförslaget som regeringen försöker få igenom i skuggan av Coronaepedemin. Det nya förslaget skulle i praktiken fungera som ett totalförbud eftersom 98 procent av alla aborter i Polen. Det är bedrövligt. 

Aborter är fortfarande olagligt i flera av världens länder och tusentals kvinnor skadas och dör varje år i sviterna av osäkra aborter.


1975 trädde den svenska abortlagen i kraft och gav kvinnor rätt att själva bestämma om de vill avbryta en graviditet under de arton första veckorna. Sedan dess har abortbehandling blivit mer effektiv och säker, accepterad och lättillgänglig.


Osäkra abortmetoder tar ungefär 47 000 kvinnors liv världen över varje år, enligt Världshälsoorganisationen, WHO. Det gör osäkra aborter till en av de största dödsorsakerna bland kvinnor globalt sett.

Kvinnors tillgång till, och möjlighet att göra, abort på ett säkert sätt skiljer sig stort mellan olika länder. Medan en del länder har lagstiftning som ger kvinnan rätt att själv bestämma över sin kropp och göra abort, är abort olagligt på många platser i världen. 

Globalt genomgår drygt 21 miljoner kvinnor osäkra aborter varje år, främst i resurssvaga länder. De osäkra aborterna utgör enligt WHO nästan hälften av alla aborter i världen.

Så för att rädda kvinnors liv är det viktigt att kvinnor får bestämma själva. Säkra aborter räddar liv. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0