Trygga anställningar spar liv


Att det är viktigt med trygga anställningar råder det delade meningar om. En del påstår att det är viktigt för arbetsgivare att kunna bli av med sin personal för att de ska våga anställa. De som känner till lagarna vet att det går att säga upp personal på många olika sätt. 

Trygghet i sin anställning ger arbetsro och anställda som vågar visa på felaktigheter och föreslå förbättringar utan att riskera sin anställning.

Särskilt viktigt är det nu när vi lever i en pandemi.

Ändå finns det många som vill undvika att prata om anställningsvillkoren i äldreomsorgen. Som om hög personalrotation och otrygga arbetsvillkor inte alls skulle påverka virusspridningen inom tex äldreboenden. 


Granskningar visar tydligt kopplingen mellan många timanställda och äldreboenden som haft drabbats hårdare av smittan. Det visar Smittskydd Stockholms enkätundersökning där hälften av de äldreboenden som rapporterat covid-19 har en tim- och bemanningsanställningsgrad på 30 procent eller mer och nästan var femte i personalen på covid-drabbade boenden varit på jobbet trots symptom. 


Att bedriva omsorg och välfärd på sms-anställningar är förödande för kvalitén dessutom ökar smittan. Därför måste höga andelar timanställda minska. Rätt till trygghet, utbildning, heltid och fasta anställningar måste bli en verklighet så snart som möjligt.

De beslutsfattare som tror att de spar pengar när de minskar på tryggheten för de anställda riskerar både liv och hälsa. Sådana beslut är både dyra och kontraproduktiva för kvaliteten.  (null)



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0