Vilket tjat om vad kvinnor har på sig!

(null)



Kvinnor är medvetna om att de kommer att bli bedömda utifrån hur de klär sig, vare sig det är för mycket eller för lite. Det kan handla om starka kommersiella krafter som vill att kvinnor ska ha på sig vissa kläder, det kan handla om religiöst förtryck. 


En del vill gå urringat och kortkort eller uppmuntras av andra att göra det. En del går i slöja frivilligt eller kan ha påtvingas det av sin omgivning.


Att slöjor och täckande kläder i många kulturer och religioner används för att förtrycka kvinnor vet vi. Många kvinnor styrs antingen direkt av män, eller indirekt genom starka kulturella normer om hur en kvinna bör eller inte bör se ut. 


Det är ofta kopplat till skam och skuld, till hur ren eller fin en flicka eller kvinna är, och det är ofta kopplat till hederskulturer. 

Detta, ska motarbetas. 


Men vi kommer inte åt det genom att sätta upp nya regler för hur kvinnor får se ut. 


Vi ska givetvis jobba för att stoppa och förhindra hederskulturer likasom andra former av förtryck.

Jämställdhetsfrågor, alla människors lika värde, värdegrund och normer måste vara en naturlig del av skolans demokratiska uppdrag, det ska omfatta alla. 


Extremism och terrorism ska bekämpas oavsett om det är förtryck av människor av annan hudfärg som vi ser fruktansvärda exempel på just nu i USA och i stora delar av världen. Eller om det är förtryck mot kvinnor som inte får ha på sig de kläder de vill.


Nu är FNs barnkonvention lag i Sverige och vi ska låta barnen bestämma själva vad de har på sig. Givetvis har föräldrar ett ansvar genom att se till barnen har varma kläder på sig när det är kallt ute osv. 


Att dölja eller inte dölja sin kropp, det är inte det jämställdhet handlar om. Jämställdhet handlar om att motverka strukturer som förtrycker, att alla ska känna sig fria att klä sig och leva sina liv som de själva vill. Sluta prata om vad kvinnor har på sig hela tiden. Kvinnor får ha på sig vad de vill, precis som män. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0