Spännande val i USA


(null)

Visst, det kan tyckas vara lite väl mycket fokus på USA just nu som om Sverige vore den 51:a delstaten och det är naturligtvis det sista vi önskar, särskilt just nu.


Jo det är tröttsamt med all denna bevakning men jag som haft förmånen att vara i USA under tidigare val ska inte sticka under stolen med att det är mycket intressant om hur valutgången blir och hur det ska bli bli efter det. 

Alla val är intressanta både vad gäller valutgång, valsystem och om det går att upptäcka valfusk. 


60 procent av de röstberättigade har eller kommer att delta i valet, för många är det besvärligt att behöva registrera sig, en del ser inte vitsen med att använda sin rösträtt. Just nu pekar mätningar på att röstdeltagandet ökar och det är positivt.


Ungefär hälften av dem röstar på det högerliberala demokratiska partiet och hälften på det konservativa republikanska partiet. 

Det är inte den som får flest röster som vinner, det känner nog alla tid vid det här laget. Eftersom Hillery Clinton fick 3 miljoner fler röster i det förra valet när Donald Trump blev president. 


Valsystemet i USA är uppbyggt på att respektive delstat utser elektorer, hur många avgörs av storleken på delstaten. Det är sedan elektorerna som väljer såväl president som vice president. Det skiljer också mellan delstaterna om hur röstningen går till väga och hur de tillåter förtidsröstningen. Även frågan om tidigare dömda som avtjänat sitt straff ska få rösta eller inte, skiljer sig. De demokratiska rättigheterna med att alla ska ha rösträtt har jag engagerat mig för, i mitt uppdrag som ledamot i IPU. Det är glädjande att fler har rösträtt idag men det finns fortfarande diskriminerande undantag. 


Även om det är två gamla gubbar på högerkanten av politiken, med Svenska mått mätt, är det enorma skillnader mellan kandidaterna. USA är ett mycket starkt segregerat land, fattigdomen är utbredd, liksom våldet och coronaviruset.

Demokratiska partiet har lovat investeringar i omsättningen till mer miljömässigt hållbara lösningar för industrin, för transporter osv. De har också lovat ett bättre sjukvård för fler, dock inte alla, mm mm.   De konservativa har lovat mer frihet i form av skattesänkningar, fler jobb och privatiseringar samt vill inskränka aborträtten mm mm. 


Om vi får veta hur det går i morgonbitti eller om det drar ut på tiden får vi se. Hur som helst ska det bli oerhört spännande och intressant. Coronatiderna sätter käppar i hjulet på det mesta men visst kan jag bli lite avundsjuk på de som är där just nu. Jag kan i alla fall ta fram lite bilder sen tidigare val.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0