25 år sedan Beijing- långt kvar!

(null)

För 25 år sedan (4–15 september 1995) var jag och tusentals andra i Beijing på världskonferens om jämställdhet och kvinnors rättigheter. Det var otroligt intressanta dagar med många spännande och givande debatter, seminarier och tal. 


En av de många talarna var Hillary Clinton som höll ett engagerat, kraftfullt tal om hur viktigt det är att få världens blickar på kvinnors möjligheter att leva sina egna liv. Tillgång till utbildning, hälso- och sjukvård, jobb och egen ekonomi, chansen att få grundläggande juridiska och mänskliga rättigheter, sade hon.

Ett uttryck som vi ofta tagit efter från hennes tal är  - Mänskliga rättigheter är kvinnors rättigheter och kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter. 


Då i september 1995 enades FN:s medlemsstater om 12 områden som aktivt skulle påskynda jämställdhetsarbetet i världen. Mötet i Beijing ledde till Beijing Platform for Action eller det som vi brukar kalla Pekingplattformen. 

Pekingplattformen slår fast att, för att uppnå FN:s övergripande mål om jämställdhet, utveckling och fred krävs långsiktiga mål och åtgärder för att förbättra kvinnors villkor. Pekingplattformen utgör ett tilläggsdokument till FN:s Kvinnokonvention https://www.unwomen.se/kvinnokonventionen/ .


Det var fantastiskt att få vara med på plats för att se engagemanget, myllret och kraften. Min kollega Carina Ohlsson och jag försökte klämma in så mycket som möjligt och det blev två intensiva veckor. Vi har många roliga minnen från den resan. 

Vi var otroligt optimistiska och trodde då att alla, eller nästan alla, stater skulle genomföra långtgående jämställdhetsreformer i respektive länder. Då talade vi om mainstreaming och att alla beslut skulle synas med jämställdhets glasögon. Det blev inte riktigt så. 


Visst har det hänt mycket på dessa 25 år men vi har mycket långt kvar till ett jämställt samhälle. Det är bara att kämpa vidare tills vi når målet om jämställd värld där ingen blir diskriminerad eller utsatt för våld pga sitt kön.  (null)
https://www.unwomen.org/en/news/stories/2020/9/press-release-25th-anniversary-of-the-beijing-declaration-on-womens-rightsKommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0