Pekingplattformen

(null)

För tjugofem år sedan, antogs ett löfte i Peking: lika rättigheter och möjligheter för alla kvinnor och flickor, överallt. FNs kvinnokonferens 4-15 september 1995.

Det var den fjärde världskonferensen för kvinnors rättigheter. Då 1995 var vi mer än 30 000 aktivister och företrädare för 189 länder samlade,  för att diskutera vad som krävs för att skapa en jämställd värld. 

Pekingdeklarationen arbetades fram som en handlingsplattform och den hittills mest omfattande agendan om jämställdhet och kvinnors egenmakt.

I beskrivs både globala utmaningar, nationella och lokala hinder för att kvinnor och flickor ska få leva de liv de vill. Men den beskriver inte bara tillståndet i världen, den visar på vägar framåt. 


Många frågor behandlas så som fattigdom, miljö, våld mot kvinnor, flickors utbildning, kvinnors lika deltagande på arbetsmarknaden, högkvalificerade jobb och kvinnor i ledningen på företag. Dessutom om mer delat hushållsansvar mellan kvinnor och män och så mycket mer.


Pekingplattformen var en vändpunkt och en ögonöppnare om kvinnors och flickors rättigheter och inledde ett nytt tänkesätt att förverkliga kvinnors och flickors fulla potential. En viktig beståndsdel för jämställd och hållbar utveckling.

Några viktiga exempel på frågor som fick extra skjuts efter Pekingkonferensen är arbetet mot barnäktenskap, rätten för flickor att gå i skolan, Gender mainstreaming, ökat fokus på att stoppa våld mot kvinnor, miljön och tillgång till rent vatten och fler kvinnor i beslutande församlingar. 


Men som jag påpekat många gånger tidigare har vi långt kvar och det går inte av sig självt. Trots många motgångar och backlash är jag ändå optimistisk. Det går att förändra till det bättre.


Intressanta, roliga, lärorika veckor men också regniga, tuffa och utmanande. Jag är glad över att jag fick chansen att vara med i Peking tillsammans med så många andra fantastiska deltagare, företrädare och förebilder. Läs mer på  https://medium.com/@UN_Women/five-big-wins-ushered-in-by-the-landmark-beijing-platform-for-action-ee9234d36f3f


(null)Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0